Bemutatkozik a KÖHE csoport vezetője

2012-02-24 19:06:22

Hársasi Tibor a KÖHE csoport menedzsment szervezetének, a KÖHE Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülése igazgatóságának, a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületének,  valamint a Könnyűszerkezetes Építőipari Klaszternek az elnöke. Vezeti saját cégét a Doboka Kft. -t, felügyeli a KÖHE csoport egységes beszerzéséért felelős KÖHE Kft.-t.

1962. március 12. -én született, gimnáziumi érettségivel és nem szakirányú főiskolai végzettséggel rendelkezik. Diplomáját 1986-ban szerezte, majd az akkor még szokatlannak tűnő „maszek szférában”, egy GMK. -nál lett kereskedő.

1990.-ben saját kereskedő vállalkozást alapított betéti társasági formával, mely átalakulva korlátolt felelősségű társasággá 1997-re a régióban és az országban is számon tartott élelmiszer nagykereskedelmi vállalkozássá nőtte ki magát. A dél alföldi régióban 600-700 kiskereskedelmi egységet láttak el elsősorban élelmiszer jellegű termékeikkel.

A piac átalakulása, a multinacionális kiskereskedelmi vállalkozások és a beszerzési csoportok megjelenése a „keletre menekülés” alternatíváját vetette fel, minek eredményeként alakult meg a romániai (székelyföldi) „leány” vállalkozás. A megerősödésre azonban idő ott sem maradt, s a tőkehiány a küzdelem feladását eredményezte.
Magyarországon 1999 -2000 -évben megalapította az Országos Disztribúciós Egyesületet, mely a piacról kiszoruló magyarországi közvetítő nagykereskedő vállalkozásokat kívánta összefogni, s szolgáltatásaikat, tapasztalataikat egységesen kínálni és ajánlani a hazai gyártóknak, a még meglévő tradicionális piac (független kisboltok) kiszolgálására, egyben beszerzési társaság felépítésére.
Az idő a próbálkozást felmorzsolta!

A teljes váltást az Országos Disztribúciós Egyesület beszerzésre alapított vállalkozásának, az ODE Kft. -nek a 2003. évi megvásárlása hozta, s azt átkeresztelkedve, elsősorban az építőipar szűkebb szegmensével, a könnyűszerkezetes épületek építésével kezdett foglalkozni, ahol újra visszatérni látszottak a régi sikerek.

Az összefogásban rejlő régi álom hamar újra éledt, s 2008.-ban megalapította a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületét, 2009.-ben a csoport egységes beszerzéséért felelős KÖHE Kft.-t, s még ugyanabban az évben a menedzsment szervezetet, a KÖHE Egyesülést, majd a Könnyűszerkezetes Építőipari Klasztert.

A Hazát, Európát és talán a világot is sújtó válság túlélése komoly kihívás a kisvállalkozói csoport számára, hiszen az építőipar visszaesése (a kiadott lakások és családi házak építési engedélyei alapján számolva!) elérte az 50-60%-os mértéket.

A csoport tagjai azonban bizakodók, hiszen van amiben együttesen -a saját piaci szegmensük vonatkozásában- a legtöbbet értek el, s a legjobbak Magyarországon!

Kelt: Hódmezővásárhely, 2012. január 01.


                                                                                              H.T.

Kapcsolódó cikkek:   Gondolatok a kézművességről

www.doboka.hu