A nemzeti rendeletünk kissé késik, mely az Európai Parlament és a Tanács 305/2011/EU rendelet alapján azért hamarosan elkészül.

2013-06-26 17:27:06

A törvényes faházépítés feltétele ezentúl nem a szerkezetekre kiállított Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat, hanem az azt felváltó, az azzal lényegileg megegyező Teljesítmény nyilatkozat.
Ennek kiállítása ezután is a gyártó feladata, azaz a mi esetünkben a falszerkezeteket megépítő vállalkozásé, ki egyben az ÉME – vagy ETA tulajdonosa. De csak akkor jogosult annak kiállítására, ha rendelkezik Megfelelőségi Tanúsítvánnyal is, illetve a kijelölt szervezet által megújított, az új jogszabálynak megfelelő Tanúsítvánnyal (termék teljesítmény állandósági tanúsítvány). Ezen dokumentum megléte eddig a Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat, 2013. július 1. -től a Teljesítmény nyilatkozat kiállításának feltétele!
Aki ezzela dokumentummal nem rendelkezik, törvényesen nem gyárthatja le az épületbe beépítésre szánt fal -és födémszerkezeteket, legyen az helyszíni – vagy üzemi gyártás!

Sem eddig nem volt, sem 2013. július 1. -től nem lesz elég csak az ÉME (Építőipari Műszaki Engedély), vagy ennek az Európai Uniós megfelelője az ETA (Európai Műszaki Engedély), s ezen dokumentumoknak az új jogszabály szerinti megfelelői a törvényes faházépítéshez!

Hazánkban jelenleg csupán kettő ilyen Tanúsítvány került kiadásra és van érvényben!
Hogyan épít hát faházat a többi cég?

 

Rövid összefoglaló itt: Partnertájékoztató – ÉMI Nonprofit KFT.

Tanúsítványunk megtekinthető itt:
                                        KÖHE típusú favázas építési készlet Megfelelőségi Tanúsítványa

Egy érdekes előadás erről itt:  Előadás anyaga – Győr 2013. március