Az építési termékek forgalmazását és beépítését szabályozó új kormány rendelet – 275/2013. (VII. 16.)

2013-07-29 17:16:33

A 2013. június 30. -ig hatályos 3/2003. (I. 25.) BM – GKM – KvVM együttes rendelete ehhez képest könnyed olvasmány volt. S mégsem volt elég „fennállásának” tíz esztendeje arra, hogy megtanulják -és értelmezzék azok, akiknek ez dolga. A hivatalnoki gárda tagjai közül, kik főállású jogalkalmazók, sokan mind a mai napig nem értették meg azt, hogy a könnyűszerkezetes épületek fal -és födémszerkezetei építési termékek, s azok beépítése minden más építési termékkel azonos módon csak akkor jogszerű, ha annak megfelelőségét gyártója leigazolja.

Persze ezt kizárólag a kijelölt jóváhagyó – többnyire ÉMI Nonprofit KFT. - által kiállított Megfelelőségi Tanúsítvány birtokában lehetett megtenni. De ilyennel a faházgyártó cégek közül csak ketten rendelkeznek!
S hogy építhetett a többi faházat?

Most teljesítményt kell leigazolni, nem megfelelőséget!

Miért nem tettek ez ellen semmit az illetékes építésügyi hatóságok, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, vagy a Piacfelügyeletet ellátó Hatóság? Pedig mi szóltunk!
Fog ez változni az új rendelettel?
Hány év -vagy évtized kell az új jogszabály értelmezéséhez?

Az a hatósági ember, aki kerek szemekkel megkérdezte, hogy hogyan lehet a házat házba beépíteni, tíz év alatt nem volt képes egy viszonylag rövid, s nem túl bonyolult törvényt megérteni. Tíz év alatt nem jött rá, hogy nem a ház az építési termék!
Mi lesz hát vele, s mi lesz velünk?

Korábbi rendelet:
R. 2. § 1. építési termék (a továbbiakban termék): minden olyan anyag, szerkezet, berendezés, vagy több különböző részből összeállított elem, amelyet azért állítanak elő, hogy építményekbe állandó jelleggel beépítsék.

Új rendelet:
7. építési termék: a 305/2011/EU rendelet I. fejezet 2. cikk 1. pontja szerinti építési termék,
„305/2011/EU rendelet I. fejezet 2. cikk 1. „építési termék”: bármely olyan termék vagy készlet, amelyet azért állítottak elő és hoztak forgalomba, hogy építményekbe vagy építmények részeibe állandó jelleggel beépítsék, és amelynek teljesítménye befolyásolja az építménynek az építményekkel kapcsolatos alapvető követelmények tekintetében nyújtott teljesítményét;”

Úgy tűnik, hogy ez nagyjából ugyanaz!

S egy kis pontosítás az EU rendeletben:
2. „készlet”: egyetlen gyártó által, legalább két külön elemből álló együttesként forgalomba hozott építési termék, amelyet össze kell szerelni ahhoz, hogy az építménybe be lehessen építeni;

S az ÉME, amit boldog- boldogtalan tanúsítványnak keresztelt át? Pedig az nem más, mit a szabvány nélküli beépítésre szánt építési termék -vagy termékek mintadarabjainak bevizsgálása alapján készült, annak például a tulajdonságait leíró dokumentum, és semmi más.  
Persze van még benne jó néhány dolog, például az, hogy a beépítéshez Tanúsítvány kell!
Mi lesz hát veled Nemzeti Műszaki Értékelés, és mi lesz veled Európai Műszaki Értékelés? Hiszen ti vagytok az új ÉME és új ETA!


A teljes jogszabály némi magyarázó szöveggel megtalálható itt, kattintson rá:
Az építési termékek forgalmazását és beépítését szabályozó új kormány rendelet – 275/2013. (VII. 16.)

Pontosították az Építési termék rendeletet
Lassan másfél évtizede épülnek jogszerűtlenül a hazai könnyűszerkezetes házak

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!