Az elhibázott kommunikáció

2014-01-11 18:25:40

Titok lengi körül a könnyűszerkezetes házak építését, mint valami csodát. A járatlanabb, s ezt a területet kevésbé ismerő tervezők -és egyéb építőipari szakemberek le is beszélik az építkezni akarót erről a technológiáról – bonyolult az kérem! Pedig az ÉME egyáltalán nem ritka dolog, hiszen ÉME -je van a kéményrendszereknek, radiátorszelepeknek, golyós csapoknak, egyéb fűtőtest tartozékoknak, sok-sok légtechnikai berendezésnek,  szerelvényeknek. De ÉME -je van fürdőszoba kabinoknak, nyílászáróknak, a gipszkarton rendszereknek, s az útépítéshez használt alapanyagoknak is, mint például az aszfaltnak. S lehet ÉME -je sok egyéb mellett a könnyűszerkezetes épületek fal -és födémszerkezeteinek is. Sorolhatnánk akár még oldalakon keresztül, hogy minek is van ÉME -je!
Azokra a teljes tájékozatlanságot tükröző kijelentésekre valamit magára adó szakmabeli azért nem figyel, hogy a háznak van ÉME -je, mert ez azért már nem igaz!

S vajon miért csak a könnyűszerkezetes ház szerkezeteinek ÉME -jét lengi körbe ez a földön túli sejtelmesség?
Az elmúlt 10 esztendő rossz és félrevezető kommunikációja miatt!

S kik kommunikálták ezt így? Az a szűk (szakmai) csoport, akinek először volt ilyen! Mindent megtett annak érdekében, hogy ez a "földi halandó" számára egy elérhetetlen álomnak tűnhessen, s ezzel igyekezett versenyelőnyét fenntartani közel egy évtizeden át. Sikerült elérnie azonban azt is, hogy a kevésbé rugalmas építésügyi hatósági előadók megkövetelték – s ez még ma is sokszor így van –, hogy a „szerencsétlen” de elszánt Építtető már az engedélykérelem mellé csatolja be valakinek az ÉME -jét, amihez persze kellett egy kis elkötelezettség vállalás is, mert egyébként az nem adta azt oda. Hol van itt a választás szabadsága, a verseny?

S gondoljuk csak meg, hogy is nézne ki az az engedély kérelem, ha minden ilyennel rendelkező és betervezett építési termék ÉME -jét be kellene csatolni? Vajon hány ezer oldalra rúgna az anyag?

könnyűszerkezetes ház, készház

S miért nem kell a többi ÉME-t becsatolni, s miért kell a falszerkezetekét? Viszont miért nem az ÉME -t kérte a helyszíni építésfelügyeleti ellenőrzés a kéményrendszerre, golyós csapra, ablakra, gipszkartonra? Kérte nagyon helyesen a szállítói megfelelőségi nyilatkozatot – ma már teljesítmény nyilatkozat –, de kérte a „házra” az ÉME -t. Arra miért nem a szállítói megfelelőséginyilatkozatot ?

Az elmúlt 10 esztendő rossz és félrevezető kommunikációja miatt!

S a másik nagy misztérium (titok, melynek természetfölötti vonatkozásai is vannak), a „nem mondjuk meg mit tartalmaz, és nem adjuk oda”.

Tisztelt Szakma, Tisztelt Nem Szakma!
Annyiszor leírtuk és annyiszor elmondtuk, hogy az ÉME és ETA bárki számára teljes terjedelmében elérhető nyilvános dokumentum! Tessék lekérni a www.emi.hu weblapról. De figyelem! Nézegetni lehet, de sajátjaként felhasználni nem! Ez egy magánokirat, melynek van tulajdonosa!

Lett is nagy ijedség, mikor 2009 tavaszán megjelent a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete ezen a piacon!
S lett is nagy ijedség, mikor ez a szervezet túllépett az elődein, s a misztikus ÉME, az UNIO -ban érvényes ETA dokumentumokon túl megszerezte azt is, amit egyébként az előző kettő előír a forgalmazás -és beépítés feltételeként. Ez a Tanúsítvány, mert az ÉME/ETA nem tanúsítvány!
Nincs kérem itt semmi titok és semmi különleges! A több ezer ÉME -s termék között van néhány, amit készletnek, építési készletnek neveznek, s ezek között megtalálhatók a rönkházak, gerendaházak és egyéb fa-vagy fémvázas könnyűszerkezetes épületek szerkezetei is.

Tisztelt Kollégák, Szakemberek, Szakmai Szervezetek és Tisztelt MAKÉSZ!
Lépjünk túl a korábbi nem egészen nyílt és nem egészen egyenes kommunikáción, s teremtsük meg együtt újra a szakma és a könnyűszerkezetes ház becsületét. Nem bonyolult ez! S azt is tudjuk – s csak az nem érti, aki nem akarja –, hogy az ÉME/ETA önmagában még nem elég, azzal még nem lehet házat építeni! De a hibásak nem mi vagyunk azért, mert mi e tekintetben  rendben vagyunk!

Tisztelt Olvasó!
Ha Ön azért böngészi weblapunkat, mert építkezni szeretne, válassza a könnyűszerkezetes házak valamelyikét! Ha ezt szeretné, ne hagyja lebeszélni magát, hiszen igen sok ÉME -s termék lesz a házában akkor is, ha végül mégis a tégla mellett dönt.

Hársasi Tibor

Kapcsolódó cikkek:  

A faházak építéséhez nem ÉME kell 2.
Lassan másfél évtizede épülnek jogszerűtlenül a hazai könnyűszerkezetes házak

... és egy kis érdekesség:
Például a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kiadott Építőipari Műszaki Engedélyek (ÉME) listája      Itt található

Ezt meg kell nézni: Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!