Építésügyi rendszerváltás a Miniszterelnökségnél

2014-09-03 17:30:40

A korábban a Belügyminisztériumban dolgozó 38 építésüggyel foglalkozó hivatalnok és külsős munkatársból 35-öt elbocsátottak szeptember 1-jei hatállyal. Az elbocsátottak között van Magyar Mária főosztályvezető, dr. Bedő Katalin, Soltész Ilona főosztályvezető-helyettes.

A hírt más forrásból is megerősítették, a 38 személyből 19 fő volt minisztériumi dolgozó, a többiek háttérintézményeknél működtek. Az érintettek közül sokan a nyolcvanas években kerültek a szakma vezetésébe, tehát azok sem túloznak, akik "szakmai rendszerváltást" emlegetnek. Hírek szerint az építésügyi igazgatás létszáma csökken (mint némely szakmagyakorlók kommentálják: "legalább kevesebb jogszabályt módosítgatnak"), de még a végleges stáb nem alakult ki, és a végleges létszám sem tudható. Mint ismert, Szaló Pétert már június végén menesztették.

Ha már rendszerváltásról esett szó, érdekes a Magyar Építőiparban most megjelent beszélgetés az utolsó építésügyi miniszterrel, Somogyi Lászlóval, aki így nyilatkozott 1984-es kinevezésének idejéről: "Viszonylag kis létszámmal dolgoztunk, háromszáztízen kezdtek, összesen volt három helyettesem meg egy közigazgatási államtitkár, és amikor eljöttem, akkor kétszázhetven fős volt a minisztérium." Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy számos funkciót ma háttérintézmény lát el.

A változásról még annyit lehet tudni, hogy az érintettek már nyáron átkerültek a Miniszterelnökség állományába, és ott mondtak nekik fel múlt hét végén. Az intézkedés egybevág az aznap megjelent Lázár-interjúban elhangzottakkal: "Ismertette, hogy a változásnak az első tartópillére az, hogy "a bürokrácia, a túlszabályozottság, a hülye jogszabályok minél hamarabb szűnjenek meg, vagy legalábbis kevesebb legyen belőlük"."

Forrás: tervlap.hu

Kapcsolódó cikkek:
Az első törvényesen épülő habbetonos ház Magyarországon 2014.
Az elhibázott kommunikáció
Folytatni kell a közigazgatás modernizációját

Az előkészületekről olvashat itt, a 311. oldaltól 2,5 lap:
http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15008.pdf