Tervezik a lakásépítés, ezzel együtt a könnyűszerkezetes házépítés ÁFA -jának csökkentését

2015-09-30 17:33:46

Mérlegelheti a kormány, hogy csökkentse a lakásépítések 27 százalékos áfáját, amely újabb lökést adhat a beruházásoknak - mondta a Magyar Idők szerdai számában megjelent interjúban Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy újabb ágazatokban lesz kötelező az online pénztárgép használata.

A tárca vezetője szerint folyamatosan elemzik, hogy az ezekből származó többletbevételt mire fordítsák. Jövőre egy százalékkal csökken a személyi jövedelemadó, illetve bizonyos húsáruk adója. "Úgy vélem, a későbbiekben a lakásépítések kapcsán is mérlegelheti a kormány a 27 százalékos forgalmi adó csökkentését" - nyilatkozta Varga Mihály.

Közölte azt is, hogy megbeszélésre hívta a bankrendszer képviselőit azt javasolva, tekintsék át együtt, miként fokozható a hitelezési aktivitás.
Forrás: delmagyar.hu 2015. 09. 30.

 

Részlet az ÉVOSZ később kiadott közleményéből:

"Az új lakások és a jól behatárolt építésiengedély-köteles lakásfelújítások forgalmi adójának csökkentése (román, lengyel, cseh mintára) nemcsak a kereslet élénkítését eredményezi a kedvezőbb négyzetméterárak mentén, hanem az építőipar akut problémáját is oldja, ami a számla nélküli vállalkozásokból adódik.

Ma a lakossági megrendelők nagy többsége nem hajlandó, nem képes megfizetni a 27%-os lakásáfa összegét.

Ezért írásos szerződések nélkül szóbeli megállapodásokkal rendel és rákényszeríti az építési mikro- és kisvállalkozókat, hogy a munkájukat számla nélkül, áfa felszámítása nélkül végezzék. 5-12% között van az a forgalmi adó mérték, amit tapasztalataink szerint a lakossági megrendelők megfizetnének.
Az alacsonyabb ÁFA a legális szférába terelné az ügyleteket, az alacsonyabb bekerülési árral pedig lényegesebben több új lakásra lenne megrendelő. Természetesen a jelenlegihez mérten kedvezményesebb ÁFA összeget meghatározott lakáskörben javasoljuk érvényesíteni. Javasolunk számításokat végezni a 150 m2-nél nem nagyobb és/vagy az 50 millió Ft-ot meg nem haladó értékhatáron belül. Fontos, hogy a „kedvezményes" ÁFA-kör visszaélésekre ne adhasson lehetőséget."

Koji László
ÉVOSZ elnök
Budapest, 2015. október 16.

Érdekes cikk: Lassan másfél évtizede épülnek jogszerűtlenül a hazai könnyűszerkezetes házak
... és ez is:      A faházak építéséhez nem ÉME kell 2.