Miért nem fejlődik a magyarországi könnyűszerkezetes házak piaca és a szakma?

2015-10-06 09:49:58

Az elhibázott kommunikáció
Miért nem fejlődik a magyarországi könnyűszerkezetes házak piaca és a szakma?

Titok lengi körül a könnyűszerkezetes házak építését, mint valami csodát. A járatlanabb, s ezt a területet kevésbé ismerő tervezők -és egyéb építőipari szakemberek le is beszélik az építkezni akarót erről a technológiáról – bonyolult az kérem!
A nagy titok, az ÉME, azaz építőipari műszaki engedély!
Pedig ez a dokumentum egyáltalán nem ritka dolog az építőiparban, hiszen ÉME -je van a kéményrendszereknek, radiátorszelepeknek, golyós csapoknak, egyéb fűtőtest tartozékoknak, sok-sok légtechnikai berendezésnek, szerelvényeknek. De ÉME -je van a fürdőszoba kabinoknak, nyílászáróknak, az útépítéshez használt alapanyagnak is, mint például az aszfaltnak. S lehet ÉME -je sok egyéb mellett a könnyűszerkezetes épületek fal -és födémszerkezeteinek is. Sorolhatnánk oldalakon keresztül, hogy minek is van ÉME -je!

Azokra a teljes tájékozatlanságot tükröző kijelentésekre azonban valamit magára adó szakmabeli nem figyel, hogy a háznak van ÉME -je, mert ez azért már nem igaz!

Miért csak a könnyűszerkezetes ház szerkezeteinek ÉME -jét lengi körbe ez a földön túli sejtelmesség?
Az elmúlt 10 esztendő rossz kommunikációja miatt!
S kik kommunikálták ezt így? Az a szűk (szakmai) csoport, akiknek először volt ilyen dokumentum a birtokukban! S ők mindent megtett annak érdekében, hogy ez a földi halandó számára egy elérhetetlen álomnak tűnhessen, s ezzel igyekeztek versenyelőnyüket fenntartani közel egy évtizeden át. Ezzel azt is sikerült elérniük, hogy a kevésbé rugalmas építésügyi hatósági előadók megkövetelték – s ez még ma is sokszor így van –, hogy a „szerencsétlen” de elszánt Építtető már az engedélykérelem mellé csatolja be valakinek az ÉME -jét, amihez persze kellett egy kis elkötelezettség vállalás is, mert egyébként az nem adta oda az egyébként mindenki számára elérhető nyilvános dokumentumot.

Hol van itt a választás szabadsága, s a verseny? Erre nem tudunk válaszolni!

De hogy is nézne ki az az építési engedély kérelem, ha minden ilyennel rendelkező és betervezett építési termék ÉME -jét be kellene csatolni? Vajon hány ezer oldalra rúgna az anyag? S miért nem kell a többit becsatolni, s miért kell a falszerkezetekét? S miért nem az ÉME -t kérte a helyszíni építésfelügyeleti ellenőrzés a kéményrendszerre, golyós csapra, ablakra? Kérte nagyon helyesen a szállítói megfelelőségi nyilatkozatát – ma már teljesítmény nyilatkozat –, de kérte a „házra” az ÉME -t. De vajon miért nem a szállítói megfelelőségi nyilatkozatot (2013. július 1. -től teljesítmény nyilatkozat a neve)?

S a másik nagy misztérium (titok, melynek természetfölötti vonatkozásai is vannak), a „nem mondjuk meg mit tartalmaz, és nem adjuk oda”. De kérem, a nyilvános dokumentumról nem adunk információt?



Tisztelt Szakma, Tisztelt Nem Szakma!

Annyiszor leírtuk és annyiszor elmondtuk már, hogy az ÉME és ETA ( 2013. július 1. -től NMÉ, EMÉ) bárki számára teljes terjedelmében elérhető nyilvános dokumentum! Tessék lekérni az www.emi.hu weblapról.
De figyelem! Nézegetni lehet, de sajátjaként felhasználni nem biztos! Ez egy magánokirat, melynek van tulajdonosa!

Lett is nagy riadalom, mikor 2009 tavaszán megjelent a piacon a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete. S lett is nagy ijedség, mikor ez a szervezet túllépett az elődein, s a misztikus ÉME, s az UNIO teljes területén érvényes ETA dokumentumokon túl megszerezte azt is, aminek a meglétét egyébként ez a kettő dokumentum elő is írja a forgalmazás -és beépítés feltételeként, azaz a Tanúsítványt!

Az ÉME tehát nem tanúsítvány, csak egy mintadarab vizsgálati eredményeit tartalmazó értékelő dokumentum. Aki tehát azt mondja „ÉME tanúsítvány”, azon rögtön látszik a hozzá nemértés és teljes tájékozatlanság!
Nincs itt semmi titok és semmi különleges! A több ezer ÉME -s termék között van néhány, amit készletnek, építési készletnek neveznek, s ezek között megtalálhatók a rönkházak, gerendaházak és egyéb fa-vagy fémvázas könnyűszerkezetes épületek szerkezetei is.

Tisztelt kollégák, szakemberek és Tisztelt Hatóságok!
Lépjünk túl a korábbi nem egészen nyílt és nem egészen egyenes kommunikáción, s teremtsük meg együtt újra a szakma és a könnyűszerkezetes ház becsületét. Nem bonyolult ez! S azt is tudjuk – s csak az nem érti, aki nem akarja –, hogy az ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ önmagában még nem elég, azzal még nem lehet házat építeni! De a hibásak nem mi vagyunk azért, mert mi e tekintetben rendben vagyunk!

Tisztelt Olvasó!
Ha Ön építkezésen gondolkodik, válassza bátran a könnyűszerkezetes házak valamelyikét! Ne hagyja lebeszélni magát, hiszen igen sok ÉME -s termék lesz a házában akkor is, ha végül mégis a tégla mellett dönt.
2015-10-06


Hársasi Tibor
Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete
elnök

Kapcsolódó írások:
Az ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ dokumentumokról, Tanúsítványokról, az ÉMI KFT szerepéről a könnyűszerkezetes házak területén
Lassan másfél évtizede épülnek jogszerűtlenül a hazai könnyűszerkezetes házak