Építhetek-e mobil házat engedély nélkül, valamint emésztőgödör ásásához kell-e engedély?

2015-11-29 15:55:23

A kérdés részletesen:
"641 m2-es zártkertet vásároltunk. Jelenleg egy 15 m2-es alápincézett házikó és egy 2,9 m x 5m-es csővázas, beton alapú garázs van rajta.

Ennek helyére szeretnénk elhelyezni egy 50 m2-es mobilházat (vagyis felállítás után akár daruval elszállítható, beton tuskókon áll, alapja nincs betonozva, önhordó szerkezet). Ehhez miféle engedély szükséges? Szeretnénk folyamatosan ott lakni. Emésztőgödröt ástunk, ami most készül. Ehhez kell-e engedély?"

Az ügyvéd úr válasza:
Mivel csak az 50 légköbméter és 3 m gerinc magasság az egyetlen szabály, azaz maximum ekkora lehet egy épület, amit engedély nélkül lehet építeni (312/2012.(XI.8.) Korm.r. melléklete), amit szeretnének építeni, ahhoz engedély kell.

E mellett meg kell nézni, hogy van-e csatorna hálózat az érintett településen, mert „emésztőt” már nem lehet ásni, csak akkor, ha az érintett település nem csatornázott, illetve a csatorna szolgáltató írásos nyilatkozattal igazolta, hogy nem lehet rákötni a rendszerre.

Zárt rendszerű tároló építhető, de azt is be kell jelenteni, a fenti szabályok szerint ( nem ajánlott, mert a csatornázott területeken a be nem kötött ingatlanok esetén, a vízfogyasztás arányában már büntető mértékű talajterhelési díjat vetnek ki, ami évente jelentősen emelkedik), a csatornadíj pedig ennek töredéke.

A leírtak mellett javaslom a Helyi Építési Szabályzat  áttekintését azon a településen, ahol a jelzett ingatlant szeretnék elhelyezni.
Javaslatom: kérjen engedélyt, amiben összevontan leírja a terveit ugyanis az  építésügyi hatóság nem kikerülhető.

Forrás: epitesijog.hu

Kérdését ide küldje el: kohe@invitel.hu

Ezt olvassa el: Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!