Tízmilliót ad az állam három gyerekre, vissza sem kell fizetni

2015-12-16 16:53:13

Vissza nem térítendő támogatásként 10 millió forintot kaphatnak a három gyereket vállaló házaspárok, a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként pedig további 10 millió forintos hitelhez is juthatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál - közölte Lázár János. Új lakás vásárlása vagy építése esetén jár ez az állami támogatás.

Ez a szocpol helyébe lépett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztésének tekinthető.

Ha már valaki igénybe vett csok-ot (vagy az annak előzményének számító szocpolt), az is igénybe veheti az új, gálánsabb támogatást, de a 10 millió forintból le kell vonni a már felvett pénzt. A vállalást nem teljesítők esetében a visszafizetési feltételeket nem pontosították még a miniszter szerint, vissza fognak térni erre a kérdésre.

könnyűszerkezetes ház, készház, CSOK

Lázár jelezte azt is, hogy a csok két gyerek esetén - szintén új lakás vásárlásakor - 2,6 millió forintra nő.

Lázár bejelentése szerint a csok-nál eddig érvényben levő négyzetméter-korlátokat eltörölték már az egy gyereket vállalóknál is (csak bizonyos négyzetméter alapterületig lehetett kapni állami támogatást). A csok igénylésének életkori felső határa 40 év marad.

Az új lakások áfacsökkentését kedden fogadta el a parlament a kormány javaslatára. Azonban azt úgy sikerült megalkotni, hogy trükközésre ösztönöz. Egyebek mellett arra sarkallná a magánszemélyeket, hogy ne maguk vásárolják vagy építsék az új házat vagy lakást, hanem csináljanak egy céget vagy szóljanak egy ismerős cégének, és az ingatlant a cég építse meg, majd adja el a magánszemélynek, így a cég visszakapna 27 százaléknyi áfát és befizetne 5 százaléknyit, vagyis milliók maradnának a cégnél ezzel a játékkal. Ezt ismerhette fel a kormány, amely úgy döntött a törvény elfogadásának másnapján, hogy önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa (az építtető részéről - Kö.H.E szerkesztő). (Vélhetően a 27 és az 5 százaléknyi áfa közötti összeget érti ezalatt a miniszter.) Ezzel válik feleslegessé a cégalapítási játék.

Forrás: hvg.hu 2015. december 16., szerda, 14:57

Olvasta már ezt?
Le kell-e bontani a Bio-Ház Team KFT. által épített könnyűszerkezetes épületeket?