A könnyűszerkezetes készházak hitele: lesz-e újra zöldhitel

2023-06-27 15:29:46

Korábban az NHP Zöld Hitel keretének elfogyása után a szaksajtó azt írta, hogy az MNB nem engedi el a zöldmegoldásokat, és 2023 áprilisától újra visszaszáll a ringbe a minősített fogyasztóbarát zöldlakáshitellel.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyébként is igen népszerűek a hiteligénylők körében, és a tíz legnagyobb bankból nyolc kínálja őket az ügyfeleinek. De ezek nem a Zöld Hitelek. Ezek lényege, hogy egyszerűsített feltételekkel igényelhetők, a költségeket és az ügyintézési határidőket pedig maximálták. Az MNB által minősített fogyasztóbarát zöldlakáshitelek mindazt „tudják” mint az előbbiek, megfejelve néhány energetikai hatékonyságot támogató előírással és természetesen zöldkedvezménnyel.

A fogyasztóbarát zöldhitelt olyan új lakás építésére vagy vásárlására használhatjuk, amely megfelel a korábbi zöld követelményeknek. A könnyűszerkezetes házak nagyon könnyen megfeleltethetők a magas szintű energetikai követelményeknek.

 

könnyűszerkezetes ház, készház, zöld hitel

 

A zöldhitelcélokért különböző kedvezmények járnak. A bank folyósítási díjat ennél a hitelnél nem számíthat fel. A zöldhitelcél igazolására energetikai tanúsítványt kell készíttetnünk, amelynek díját a bank átvállalja, és ezen felül a banknak lehetősége van arra, hogy zöldkamatkedvezményt adjon.

Ezt a kedvezményes hitelt tehát kifejezetten energiatakarékossági szempontok figyelembevételével és az energiahatékonyságra vonatkozó értékek elérésével igényelhetjük. A feltételek teljesülését a banknak 12 hónapon belül ellenőriznie kell. Ez a hitelforma tehát tipikusan a favázas könnyűszerkezetes házak hitele, szinte arra van szabva!

Ha tehát könnyűszerkezetes ház építést tervezünk, akár készház technológiával, és fontos az energiahatékonyság, akkor érdemes lehet keresni a bankoknál a fogyasztóbarát zöldlakáshiteleket. Az ehhez kötődő kedvezmények nem érik el a korábbi NHP Zöld hitel szintjét, de szerintünk „az a vonat már végleg elment”.

Érdeklődjenek bankfiókjuknál!

Forrás: www.vg.hu

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!