Az Európában felépült könnyűszerkezetes készházak: érdekes adatok és statisztikák

2023-07-01 16:37:03

Az elmúlt években a könnyűszerkezetes készházak népszerűsége folyamatosan nőtt Európában. Ebben a cikkben áttekintjük a favázas könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatos érdekes adatokat, beleértve az építési arányokat, költségeket és egyéb statisztikákat. Nézzük, hogyan alakul ez a trend az alábbi országokban: Svédország, Norvégia, Finnország, Ausztria és Németország.

Az elmúlt három évben ezekben az országokban a könnyűszerkezetes vagy készházak aránya az összes családi ház építéséhez képest a következő volt:

  1. Svédország: 72%
  2. Norvégia: 64%
  3. Finnország: 58%
  4. Ausztria: 45%
  5. Németország: 36%
  6. Magyarország: 20%

Ez a lista azt mutatja, hogy Svédország vezet az arány tekintetében, ahol a családi házak jelentős része könnyűszerkezetes vagy készház. Németországban a könnyűszerkezetes házak aránya viszonylag alacsonyabb, de még mindig jelentős.

Házak életkora:

Az Európában található legöregebb könnyűszerkezetes házak több évszázados múltra tekintenek vissza. Az ilyen típusú épületek hosszú élettartamuknak köszönhetően idővel történő karbantartással és felújítással továbbra is lakhatók maradnak.

Költségek:

A költségek országonként és régióként változhatnak, és számos tényezőtől függenek. Az alábbiakban bemutatjuk a Németországban és Magyarországon egy 120 m2 lakótérrel rendelkező könnyűszerkezetes házra vonatkozó átlagos költségeket:

  • Általában a könnyűszerkezetes házak átlagos négyzetméterára Németországban legalább 1800-2500 euró közötti, műszaki tartalomtól függően. Fontos, hogy a négyzetméter ár mindig a bruttó m2 –re vonatkozik, ami – mivel a könnyűszerkezetes házak falai vékonyabbak – 17-19% -val nagyobb, mint a nettó négyzetméter (falak nélküli lakótér). Egy hagyományos téglaépület esetében – mivel vastagabbak a falak ,– nagyobb házat kell ahhoz építeni (kb. 8-10%-val), hogy ugyanannyi legyen a lakótér, mint egy könnyűszerkezetes ház esetén. Egy fagyapotos, nikecell nélküli Kö.H.E. könnyűszerkezetes ház homlokzati falának vastagsága csupán csak 27-29 cm, míg egy ugyanolyan szigetelő képességű téglafal legalább 42-45 cm. Tehát egy 120 m2 lakóterű könnyűszerkezetes ház, ami bruttóban kb. 140 m2 (téglából kb. 155 m2) átlagosan körülbelül 280 000 és 320 000 (105 000 000 – 120 0000 000.-Ft) euró közötti összegbe kerül Németországban, míg Magyarországon 65 000 000 – 75 000 000.-Ft közötti az ára, műszaki tartalomtól függően. De ne feledjük el azt, hogy a hazai építőipar 55-60% -ban import függő, azaz – ha figyelembe vesszük az importoz kötődő jelentős költségnövekedést –, a magyarországi vállalkozás úgy épít fel 60-65% -os áron egy családi házat, hogy magasabbak az anyagköltségei mint egy németországi vállalkozásnak. Ez egyébként a hazai mikro –és kisvállalkozások fejlődésének legfőbb akadálya. De nem tud mit tenni, mert magasabb árat a magyar piac nem tud megfizetni, s nem tud máshol spórolni, min a bérköltségeken.

Építési idő:

Az építési idő is változó lehet az országok és a ház méretétől függően. Általában az Ausztriában és Svédországban készült készházak viszonylag rövid idő alatt épülnek fel kulcsrakész készültségi szintre. Általában a 120 m2 lakóterű könnyűszerkezetes házak építése 3-6 hónapot vesz igénybe. Ne feledkezzünk meg a hazai vállalkozás vonatkozásában két óriási nehézségről:

  1. A magyarországi vállalkozás az anyagok 55-60% át magasabb áron szerzi be, mint egy Német vagy Ausztriai vállalkozás.
  2. A fiatalok ezt nehezen értik meg, de országunkat 45 éven keresztül sújtotta a szocializmus nevezetű rendszer, mely 45 éves hátrány a nemzeti mikro-kis –és középvállalkozások számára a tőlünk nyugatra lévő országok ugyanilyen vállalkozásaival szemben. Ez a fél évszázad rengeteg idő!

Favázas és fémvázas arányok:

Az arányok az országok között változhatnak, de általánosságban elmondható, hogy a favázas könnyűszerkezetes házak népszerűbbek, mint a fémvázasak. Ez nem véletlen, hiszen túl sok az érv a favázasok mellet, például a divatos környezetbarát kifejezés a fémvázas szerkezetre nem igen mondható el. Az alábbiakban bemutatjuk a favázas és fémvázas házak arányát százalékban kifejezve a következő országokban:

  • Svédország: favázas  80% - fémvázas  20%
  • Ausztria: favázas 75% - fémvázas: 25%
  • Németország: favázas 75% - fémvázas 25%
  • Norvégia: favázas 85% - fémvázas 15%
  • Finnország: favázas 90% - fémvázas 10%
  • Magyarország: favázas 75% - fémvázat 25%

2020.–ban felépült könnyűszerkezetes házak száma:

  • Németországban: 50 000 könnyűszerkezetes ház épült fel.
  • Ausztriában: 20 000 könnyűszerkezetes ház épült fel.
  • Magyarországon: 5 000 könnyűszerkezetes ház épült fel.

Az 5 legmagasabb favázas épület Európában:

  1. Olimpiai Stadion, München, Németország - 69,000 férőhely
  2. Liseberg Hotel, Göteborg, Svédország - 29 emelet
  3. Bridgewater Place, Leeds, Egyesült Királyság - 32 emelet
  4. Treet, Bergen, Norvégia - 14 emelet
  5. Konepaja Center, Helsinki, Finnország - 11 emelet

Legtöbb óvoda, bölcsőde és iskola könnyűszerkezetes technológiával épült fel Európában:

Európában Norvégia vezeti az óvodák, bölcsődék és iskolák könnyűszerkezetes technológiával történő építését. Az ország a legtöbb ilyen intézményt hozta létre a könnyűszerkezetes házak módszerével. Az ország szigorú építési előírásokkal és a könnyűszerkezetes házak előnyeivel kombinálva lehetővé teszi a gyors és hatékony építést a közösségi létesítményekben is. Sajnos hazánkban ez nem így van, az OTSZ néhány korszerűnek nem igen mondható kitétele nehezíti, vagy inkább lehetetlenné is teszi ennek a technológiának az alkalmazását a nyaralóknál –és családi házaknál magasabb kockázati besorolású épülettípusok esetében. Érdemes lenne ezt átgondolni!

könnyűszerkezetes házak, készházak

Összegzés:

A könnyűszerkezetes készházak népszerűsége folyamatosan nő Európában. Az elmúlt években számos családi ház épült ezekben az országokban, és a favázas könnyűszerkezetes házak dominálnak. Az árak és az építési idő változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy ezek a házak költséghatékonyabbak lehetnek más építési módszerekhez képest, s igen fontos, hogy nem rosszabbak, sőt bizonyos vonatkozásban jobbak, mint a hagyományos technológiával épített épületek. Az építési trendek továbbra is növekedésre mutatnak, azaz a

Ezt meg kell nézni: Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!