Lehet sárga, barna vagy zöldesbarna, de nem a színe miatt jó vagy rossz egy hőszigetelő anyag, egy hőszigetelés

2014-02-03 16:00:22

Mivel hőszigeteljük a favázas külső falakat?

Elterjedt megoldás, hogy hőszigetelő anyagként a legolcsóbb, könnyű, laza üveg-vagy kőzetgyapot terméket vásárolják, majd építik be a favázak közé a külső, függőleges falszerkezetekbe. Azt hiszik, hogy így egy megfelelően hőszigetelt külső fal készül.
Ez óriási tévedés!

A legolcsóbb, könnyű, laza, sárga színű üveggyapot hőszigetelés 10 kg/m3-nél is kisebb testsűrűségű, így a hővezetési tényezője a testsűrűségtől függően λ = 0,042 - 0,050 W/mK. De ugyanígy van ez a zöldesbarna színű kőzetgyapot esetében is, 20-25 kg/m3 a testsűrűség, ami alatt nem érdemes felhasználni, különösen függőleges szerkezetekben.

Az üveggyapot és a kőzetgyapot gyártástechnológiájában, szálszerkezetében jelentős a különbség. A könnyű, laza, nem önhordó, nyomószilárdsággal nem rendelkező üveggyapot 10 kg/m3-nél kisebb testsűrűségű, míg a kőzetgyapot 20-25 kg/m3-nél is kisebb testsűrűségű.

Minden szilikátszálas hőszigetelő anyagnak (az üveggyapotnak, a kőzetgyapotnak) annál jobb a hőszigetelő képessége, minél tömörebb, minél nagyobb a testsűrűsége. Egy megfelelően tömör, nagyobb testsűrűségű szilikátszálas (üveggyapot, kőzetgyapot) hőszigetelő anyag hővezetési tényezője már λ = 0,030 - 0,033 W/mK. Ezek a hőszigetelő anyagok természetesen drágábbak is, mint a könnyű, laza anyagok.

Gyakran szoktam mondani, hogy egy könnyű, laza üveg-vagy kőzetgyapot – azon kívül, hogy gyenge a hőszigetelő képessége (azaz magas a λ értéke) – már ránézésre „szétesik”, ezért gyakorlatilag még tuszkolással sem lehet megszakítás nélkül beépíteni, ráadásul nem öntartó, önhordó, ezért nem is feszül be a tartószerkezetek közé és összecsúszik. Egy közút melletti, a forgalomból állandó rezgésnek kitett épületszerkezetben jelentős lehet a lecsúszás, összetömörödés. Ahonnan viszont lecsúszott, ott természetesen hőszigeteletlen a szerkezet. De nem a hőszigetelés színe, azaz a fajtája határozza meg a lecsúszás mértékét, hanem az, hogy könnyű, laza a szerkezete!

Jó lenne, ha a beruházók és a kivitelezők tudomásul vennék, hogy ezek a könnyű, laza szálas hőszigetelő termékek – műszaki tulajdonságaikból adódóan – azon kívül, hogy gyengén hőszigetelnek, nem lehet velük folytonos, homogén hőszigetelést készíteni. Csak egy előnyük van: olcsók. De tudjuk: ami olcsó, az annyit is ér! Másképpen fogalmazva: alkalmazásuk véleményem szerint kidobott pénz!

Megvizsgáltam, hogy az A-206/2008 számú Építőipari Műszaki Engedéllyel rendelkező KÖHE Favázas épületek ÉMI minősítésében az 1.2. „B” típusú, 15 cm üveggyapot hőszigetelésű homlokzati falnak mekkora az U értéke, hőátbocsátási tényezője két különböző üveggyapot hőszigetelés alkalmazása esetén, ha a homlokzati vakolt expandált polisztirolhab hőszigetelés 5 cm vastagságú. A számítási eredményeket a táblázat mutatja:

1.2. „B” típusú külső fal

U (W/m2K)

könnyű, laza, nem megfelelő minőség

l = 0,045 W/mK

ISOVER Akuplat üveggyapot lemez

l = 0,037 W/mK

15 cm hőszigeteléssel

A favázak, mint hőhidak figyelembe vétele nélkül

0,20

0,17

A favázak, mint hőhidak figyelembe vételével

0,26

0,24


Meglepő, hogy a valós, tényleges, a favázak hőhídhatásait is figyelembe vevő falszerkezeti hőátbocsátási tényező értéke egy olcsó, könnyű, laza, nem megfelelő minőségű hőszigetelés beépítésével (U = 0,26 W/m2K) 8 %-kal rosszabb, mint egy helyesen megválasztott, az ÉME előírásainak megfelelő 16 kg/m3 testsűrűségnél nagyobb testsűrűségű üveggyapot hőszigetelésű falszerkezetnél (U = 0,24 W/m2K).
Persze hasonló eredményre jutnánk a nem megfelelő minőségű laza, zöldesbarna színű kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazása esetében is.
Nem a szín tehát a lényeg!

A könnyű, laza kőzet-, vagy üveggyapot hőszigetelés inhomogén, sőt lecsúszik, a szerkezet alján összetömörödik, s annak helyén hőszigetelési hiány keletkezezik. Ezen a helyen csak a külső oldali vakolt polisztirolhab homlokzati hőszigeteléssel számolhatunk, ahol a hőátbocsátási tényező U = 0,57 W/m2K, ami több mint kétszer rosszabb, mint a falszerkezet megfelelően hőszigetelt helyein.
A külső falaknál ez a helyenként U = 0,57 W/m2K hőátbocsátási tényező érték nem engedhető meg, mert az páralecsapódási, és egyéb épületfizikai problémákat okozhat, s valószínűleg előbb-utóbb megjelenik a penész!



Az olcsó, könnyű, laza 16 kg/m3-nél kisebb testsűrűségű üveggyapot, vagy a 20-25 kg/m3-nél kisebb testsűrűségű kőzetgyapot hőszigetelés beépítését a későbbi károk elkerülése érdekében tehát nem javaslom, különösen a függőleges falszerkezetekben nem, mert az bizonyos idő elteltével kisebb vagy nagyobb mértékben, de valószínűleg lecsúszik, tömörödik

Dr. Laczkovits Zoltán
igazságügyi szakértő

Kapcsolódó cikkek:   Gondolatok a kézművességről

                                  Kicsit nem figyeltünk, mindjárt „A+” lett!