Kicsit nem figyeltünk, mindjárt „A+” lett!

2014-01-30 15:30:22


Befolyásolja a ház értékét, a szociálpolitikai támogatás mértékét, s a sárga csekken szereplő összeg nagyságát. Ez nem más, mint az épület energia felhasználása, aminek talán legfontosabb befolyásolója az épület szigeteltsége.
A könnyűszerkezetes ház se nem jobb, se nem rosszabb mint a hagyományos szerkezetű épületek. A választás azon múlik, hogy kinek mi a fontos!
Nagy előnye viszont, hogy könnyebben és olcsóbban érhető el a legalacsonyabb energia felhasználás, azaz az „A+” energetikai besorolás. S ezen a szinten a fűtés költség szó szerint töredéke a hazánkban megszokottnak.

Egyik Ügyfelünk úgy döntött, hogy neki ez a fontos!

Megvívta szüleivel, barátaival, anyósával, apósával a maga csatáit. Hiába mondták neki, hogy fiam a ház téglából van, kitartott.

S lehet, hogy veszített néhány csatát, de a háborút megnyerte!
Leszerződtünk egy favázas könnyűszerkezetes épületre.

A tervezésnél már érdemes energetikai tanúsítóval konzultálni, s mi megtettük. Persze könnyű nekünk, mert a Kö.H.E. -ben ez is van, úgy hívják Győri Nándor.
Kitűztük a célt, az Ügyfél azt mondta, hogy neki megfelel az „A” besorolás, nincs neki pénze arra a sok plusz költségre, ami az „A+” -val jár. Megnézte az interneten, mindenki komoly felárat számol a legfelsőbb kategóriáért.
Azt mondtuk rendben, s megkértük a Nándort, ennek megfelelően „méretezze” a padló, a falak és a födém szigetelését, s nézze meg, megfelelnek -e az elvárásnak az általában beépített DELTA típusú műanyag nyílászáróink.

Számolt, s megadta az adatokat.
A tervező így tervezett, mert a tervező jó, ha azt tervezi, amit meg kell építeni. Furcsának tűnik ez a mondat, de higgyék el ez sokszor nem így van.
Sajnos túl sokszor!

Ügyfelünk közben „kicsit kiment Afganisztánba” másfajta csatákat vívni, s közben idehaza épült a háza.
Mikor hazajött, felgyorsultak az események, s hamarosan átadtuk a családi fészket. Szóltunk a Nándornak, hogy most már öntse formába a másfél évvel korábbi számításait, s készítse el a Hiteles Energetikai Tanúsítványt, mert mi azt mindig ajándékba adjuk ügyfeleinknek a ház átadásakor.
Megérkezett postán.
Meglepődünk az eredményen, s újra telefon Nándornak. Lehet, hogy elszámoltál valamit?

Nem!
A családi ház energetikai besorolása „A+” lett úgy, hogy csak a szokásos módon építettük! Hibáztunk?
A legjobban csak azt sajnáltuk, hogy nem számoltunk felárat. Ügyfelünk szerint mindenki ezt teszi!
De hát mit számoljunk, ha nem volt plusz költség?

Mikor az átadás napján büszkén átnyújtottuk a Tanúsítványt, s felhívtuk figyelmét az új háztulajdonosnak az „A+” -ra, szelíden megkérdezte az Afganisztánt megjárt katona:
S ez most nekem jó?

Kapcsolódó cikkek:   A minőségi könnyűszerkezetes házak

                                  Gondolatok a kézművességről

                                  A faházak építéséhez nem ÉME kell 2.