Mi az ÉMI engedély?

2024-03-15 20:29:30

Az udvariatlan válaszunk az lehetne, hogy semmi, tekintettel arra, hogy nincs olyan, hogy ÉMI egedély!

Miért?
Elmagyarázzuk!

Az ÉMI Nonprofit KFT. a nem szabványos termékek, technológiák bevizsgálásra jogosult (akkreditált) intézmény. Sok egyéb (pl. kémény rendszerek, hőszigetelő rendszerek) mellett a könnyűszerkezetes épületek fal –és födémrendszereire sem nemzeti, sem UNIO-s szabvány nincs, ezért be kell azok mintadarabjait vizsgáltatni azzal a céllal, hogy az ÉMI megállapítsa, egy adott épülettípusra (pl. lakóépület) vonatkozó követelményeknek megfelelnek, vagy sem (pl. tűzállósági határérték, tűzvédelmi osztály, hangszigetelő képesség). A vizsgálat eredményeit (megfelelés esetén) egy dokumentációban rögzíti (értékeli), mely dokumentumnak a neve Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ), vagy annak UNIO-s változata az Európai Műszaki Értékelés (European Technical Assessment – ETA). S ebben a dokumentumban azt is rögzíti, hogy milyen építési termék csoportba tartoznak a vizsgált fal –és födémrendszerek, azaz azok építési termékek, mint egy cserép, tégla, vagy egy ablak.

Az építési termékekre viszont van egy alapszabály:

Építési termék a 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 5. § (1) pontja szerint: "építménybe akkor építhető (-k) be, ha termék teljesítményét … teljesítménynyilatkozat igazolja."

A 305/2011/EU rendelet I. fejezet 7. cikk szerint
(1) Valamennyi forgalmazott termékhez mellékelni kell a teljesítménynyilatkozat... (4) ... annak a tagállamnak a nyelvén ... amelyben a terméket forgalmazzák.

Továbbá az NMÉ/ETA előírja, hogy egy általa, mint tanúsító által jóváhagyott minőségbiztosítási rendszer szerint lehet csak a bevizsgált rendszereket gyártani azért, hogy a minőség ne legyen rosszabb, mint a bevizsgált mintadarabok minősége. Ennek igazolására adja ki az úgynevezett Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítványt, melyet sikeres audit után évente újít meg.

S itt a vége, elértük a célt:
a tanúsítvány birtokában a vállalkozás (gyártó) jogosult kiállítani a bevizsgált rendszerekre az úgynevezett Teljesítmény Nyilatkozatot.

Mi a teljesítmény nyilatkozat?

Tehát nincs itt semmiféle ÉMI engedély, mivel az ÉMI nem engedélyez semmit, hanem vizsgál és tanúsít, s ha ez rendben, máris törvényes a könnyűszerkezetes házépítés.

„Engedély“ helyett van:

  1. NMÉ –vagy ETA
  2. az előző dokumentumokban előírt Tanúsítvány
  3. az előbbi kettő alapján, a falrendszerek gyártója által kiállított Teljesítmény Nyilatkozat

Legyen hát óvatos, mert ha valaki nem így építi az Ön házát, Ön egy értékcsökkent épületet kap!