NMÉ legfontosabb pontjai

2024-05-10 15:31:17

NMÉ, mit is jelent a három betű?

  • N = Nemzeti
  • M = Műszaki
  • É = Értékelés

S tulajdonképpen mi is az NMÉ?

Az NMÉ egy vizsgálati dokumentáció, műszaki értékelés (MÉ), a bevizsgált falrendszerek teljesítmény nyilatkozatának kiállításához szükséges EGYIK dokumentum, tehát nem engedély és nem tanúsítvány, önmagában semmire nem jogosít fel.

Viszont:
ha megvan az NMÉ –hez kapcsolódó Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány is, a teljesítmény nyilatkozat kiállításához szükséges MÁSIK dokumentum, máris törvényesen építhetjük a könnyűszerkezetes házakat.

De:
nem szabad megfeledkezni a Teljesítmény Nyilatkozat kiállításáról, mert a bevizsgált könnyűszerkezetes fal –és födémrendszerek bizony építési termékek (1. –es rendszer)!

Mi a teljesítmény nyilatkozat?

Mi az építési termék teljesítménye?
A termék alapvető, az adott termékre jellemző lényeges tulajdonsága, amelynek a rá vonatkozó alapvető követelményt el kell érnie.      
Tulajdonság pl. épületfa nedvességtartalma: mondjuk 25%      
Követelmény: 16-20 % között

NMÉ

NMÉ legfontosabb pontjai:

  • Minden NMÉ –nek van jogosultja, azaz tulajdonosa, ugyanúgy, mint egy jogosítványnak, diplomának, vagy szakmunkás bizonyítványnak. A tulajdonos neve mindig szerepel az NMÉ első lapján, első oldalán, vagy borítóján.   
     
  • NMÉ I.2. pont:
    az NMÉ jogosultja, az építési termék gyártója, azaz a jogosult viseli a gyártói felelősséget. Fontos, hogy gyártó, nem kivitelező, de lehet egyben kivitelező is.    
     
  • NMÉ I.3. pont:
    az NMÉ jogosultja azt nem ruházhatja át másra.
     
  • NMÉ I.8. pont:
    az NMÉ nem helyettesíti a termék forgalmazásához, felhasználásához, beépítéséhez, használatához külön jogszabály által előírt egyéb szükséges engedélyeket, igazolásokat, a termék teljesítmény állandóságával kapcsolatos dokumentumokat (például termék tanúsítvány, termék típus meghatározásának jegyzőkönyve, teljesítmény nyilatkozat).
     
  • NMÉ I.10. pont:
    az NMÉ nem a termék adott felhasználásra való alkalmasságát állapítja meg, hanem alapvető jellemzők teljesítményére ad értékeket a teljesítmény nyilatkozat alapjául. A termék a gyártó által kiadott teljesítmény nyilatkozatban rögzített teljesítményei alapján olyan építményekbe építhető be, ahol megfelel az elvárt műszaki teljesítménynek, azaz a gyártó által kiadott teljesítmény nyilatkozat tartalmazza a teljesítmény adatokat.
     
  • Az NMÉ tartalmazza az elemkészletek (szerkesztő: annak 1. számú melléklet szerinti) falrendszerek teljesítmény adatait.
     
  • NMÉ III.1. pont:
    a 305/2011/EU Európai Parlament és a Tanács Rendelete V. melléklete szerinti: 1. -es építési termék csoportba sorolja a vizsgálati dokumentáció bevizsgált falrendszereit, így azokra az építési termékekre vonatkozó jogszabályok az irányadóak, tekintettel arra, hogy a bevizsgált rendszerek építési termékek.
     
  • NMÉ 3.2.2. pont:
    rögzíti azon kötelező termékjellemzőket (pl. tűzvédelmi osztályba sorolás, tűzállósági határérték stb.), melyeket a teljesítmény nyilatkozatokon fel kell tüntetni.
     
  • NMÉ 3.2.3. pont:
    rögzíti a teljesítmény nyilatkozatok kiállításának kötelezettségét, valamint annak kötelező adattartalmát.
     
  • NMÉ 3.3. pont:
    szabályozza a teljesítmény nyilatkozat jogszerű kiállításához szükséges teljesítmény állandósági tanúsítvány megszerzésének menetét.
     
  • NMÉ II.1.2. pont:
    közérthetően körülírja, hogy milyen termékekre vonatkozik az NMÉ, az utolsó mondatban hivatkozva az 1. számú mellékletre, ahol azok a rétegrendek feltüntetésével fel vannak sorolva

Ellenőrizze le, hogy a fentiek helytállók-vagy sem!
Töltsön le egy NMÉ –t a nyilvános adattárból!

NMÉ és a Tanúsítvány letöltése (videó), kattintson a linkre: https://youtu.be/tr2gDq9kDDI

Kelt.: Hódmezővásárhely, 2024-05-10. (nálunk fizetés nap)