Mi is az ÉMI engedély?

2024-06-08 11:12:50

Az udvariatlan válaszunk az lehetne, hogy semmi, tekintettel arra, hogy nincs olyan, hogy ÉMI egedély!

Miért?
Elmagyarázzuk!

Az ÉMI Nonprofit KFT. a nem szabványos termékek, technológiák bevizsgálásra jogosult (akkreditált) intézmény. Sok egyéb mellett a könnyűszerkezetes épületek fal –és födémrendszereire sem nemzeti, sem UNIO-s szabvány nincs, ezért be kell azok mintadarabjait vizsgáltatni azzal a céllal, hogy az ÉMI megállapítsa, egy adott épülettípusra (pl. lakóépület) vonatkozó követelményeknek megfelelnek, vagy sem (pl. tűzállósági határérték, tűzvédelmi osztály, hangszigetelő képesség). A vizsgálat eredményeit (megfelelés esetén) egy dokumentációban rögzíti (értékeli), mely dokumentumnak a neve Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ), vagy annak UNIO-s változata az Európai Műszaki Értékelés (European Technical Assessment – ETA). S ebben a dokumentumban azt is rögzíti, hogy milyen építési termék csoportba tartoznak a vizsgált fal –és födémrendszerek, azaz azok építési termékek, mint egy cserép, tégla, vagy egy ablak.

Az építési termékekre viszont van egy alapszabály:

Építési termék a 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 5. § (1) pontja szerint: "építménybe akkor építhető (-k) be, ha termék teljesítményét … teljesítménynyilatkozat igazolja."

A 305/2011/EU rendelet I. fejezet 7. cikk szerint
(1) Valamennyi forgalmazott termékhez mellékelni kell a teljesítménynyilatkozatot ... (4) ... annak a tagállamnak a nyelvén ... amelyben a terméket forgalmazzák.

Továbbá az NMÉ/ETA előírja, hogy egy általa, mint tanúsító által jóváhagyott minőségbiztosítási rendszer szerint lehet csak a bevizsgált rendszereket gyártani azért, hogy a minőség ne legyen rosszabb, mint a bevizsgált mintadarabok minősége. Ennek igazolására adja ki az úgynevezett Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítványt, melyet sikeres audit után évente újít meg.

S itt a vége, elértük a célt:
a tanúsítvány birtokában a vállalkozás (gyártó) jogosult kiállítani a bevizsgált rendszerekre az úgynevezett Teljesítmény Nyilatkozatot.

Mi a teljesítmény nyilatkozat?

Tehát nincs itt semmiféle ÉMI engedély, mivel az ÉMI nem engedélyez semmit, hanem vizsgál és tanúsít, s ha ez rendben, máris törvényes a könnyűszerkezetes házépítés.

„Engedély“ helyett van:

  1. NMÉ –vagy ETA
  2. az előző dokumentumokban előírt Tanúsítvány
  3. az előbbi kettő alapján, a falrendszerek gyártója által kiállított Teljesítmény Nyilatkozat

Legyen hát óvatos, mert ha valaki nem így építi az Ön házát, Ön egy értékcsökkent épületet kap!

NMÉ legfontosabb pontjai

Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tanácsadás ingyen