Értékcsökkent könnyűszerkezetes ház

2024-09-19 17:28:14

A könnyűszerkezetes házakhoz kapcsolódó hitelezéskor a bankok  által  tévesen megkövetelt, akár 25-50 oldalas dokumentum csak egyik feltétele a jogszerűségnek, önmagában azonban semmire nem jó!

Szakértői vélemény per előkészítéshez: "A fal és födémrendszerekre vonatkozó teljesítmény nyilatkozat hiánya hatással van az ingatlan forgalmi értékére. Ennek oka, hogy az ingatlan értékesítés esetén csak készpénzes vevők felé kínálható, sem banki finanszírozásra, sem bármilyen szociálpolitikai és családtámogatásra a vevő nem számíthat, - kivéve, ha a bankot megtévesztjük -, illetve teljesítmény nyilatkozatok hiányában egy nem jogszerűen felépített ingatlan értékesítésére kerülne sor. Biztosítási esemény során kárrendezéshez a biztosító vizsgálhatja, hogy a biztosítási eseménnyel érintett épület, építmény az építéskor hatályos jogszabályoknak megfelelően épült-e, vagy sem."

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

Ez olvasható az ÉMI Nonprofit KFT. weboldalán:
„Amennyiben  egy  termékre  vonatkozóan  nincsen  honosított,  harmonizált  EN  szabvány, illetve  a  termék  az  abban  foglaltaktól  jelentősen  eltér,  akkor  egyedi  műszaki  értékelés elkészítését kell kérelmezni egy erre feljogosított műszaki értékelő szervezetnél (TAB). Abban az esetben, ha a gyártó a termék forgalmazását csak magyarországi viszonylatban tervezi, akkor Nemzeti Műszaki Értékelésért (NMÉ), ha európai uniós forgalmazást  tervez, akkor Európai Műszaki Értékelésért (ETA) kell folyamodnia.

https://emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/epitesi_termekek_forgalmazasa.html

A könnyűszerkezetes házak fal –és födémrendszereire sem UNIO –s, sem Nemzeti szabvány nincs, ezért azokat be kell vizsgálni annak érdekében, hogy megtudjuk, az építeni kívánt fal/födémrendszereink megfelelnek –vagy sem az előírt követelményeknek (pl. tűzzel szembeni ellenállás)!

RÉSZLETEK

Mit jelent a három betű: NMÉ
N = Nemzeti
M = Műszaki
É = Értékelés

S tulajdonképpen mi is az NMÉ?

Egy vizsgálati dokumentáció, Műszaki Értékelés (MÉ), a bevizsgált falrendszerek teljesítmény nyilatkozatának kiállításához szükséges EGYIK dokumentum, tehát nem engedély és nem tanúsítvány, önmagában semmire nem jogosít fel.

A bevizsgált falak építési termékek (305/2011/EU Európai Parlament és a Tanács Rendelete V.    melléklete szerinti: 1. -es építési termék csoport), azaz azokra az építési termékekre vonatkozó szabályok az érvényesek:

  1. Építési termék a 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 5. § (1) pontja szerint: "építménybe akkor építhető (-k) be, ha termék teljesítményét … teljesítménynyilatkozat igazolja."
  2. A 305/2011/EU rendelet I. fejezet 7. cikk szerint (1) Valamennyi forgalmazott termékhez mellékelni kell a teljesítménynyilatkozatot ... (4) ... annak a tagállamnak a nyelvén ... amelyben a terméket forgalmazzák.

Mi az építési termék teljesítménye?
A  termék  alapvető,  az  adott  termékre  jellemző  lényeges  tulajdonsága,  amelynek  a  rá vonatkozó alapvető követelményt el kell érnie.
Tulajdonság pl. épületfa nedvességtartalma: mondjuk 25% Követelmény: 16-20 % között

Mi a teljesítmény nyilatkozat?
Az  építési  termék  gyártója  által  kiállított  olyan  dokumentum,  amely  az  építési  termék teljesítmény adatait (terméktulajdonságait) tartalmazza, hitelesen igazolja.
 
Mi a teljesítmény nyilatkozat?


Ha megvan az NMÉ –hez kapcsolódó Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány is, a teljesítmény nyilatkozat kiállításához szükséges MÁSIK dokumentum, máris törvényesen építhetjük a könnyűszerkezetes házakat.
Tehát (az 1 –es építési termék csoportba tartozó termékek esetében) kettő dokumentum birtokában kell lennünk ahhoz, hogy a jogszabályoknak meg tudjunk felelni, azaz a Teljesítmény Nyilatkozatot ki tudjuk állítani:

  1. NMÉ (esetleg ETA - European Technical Assessment),
  2. Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány.

Miért kell a tanúsítvány (Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány)?
A tanúsítvány igazolja azt, hogy a gyártás egy minőségbiztosítási rendszer alapján folyik, ami az állandó minőség, egyben az állandó teljesítmény adatok biztosítéka. Megléte igazolja az újonnan legyártott fal/födémrendszerek megfelelését az NMÉ szerinti bevizsgált mintadaraboknak, ezért a Teljesítmény Nyilatkozat ennek hiányában nem állítható ki!

AZ NMÉ LEGFONTOSABB PONTJAI

  • Minden NMÉ –nek van jogosultja, azaz tulajdonosa, ugyanúgy, mint egy jogosítványnak, diplomának, vagy szakmunkás bizonyítványnak. A tulajdonos neve mindig szerepel az NMÉ első lapján, első oldalán, vagy borítóján.
     
  • NMÉ I.2. pont:
    az NMÉ jogosultja, az építési termék gyártója, azaz a jogosult viseli a gyártói felelősséget. Fontos, hogy gyártó, nem kivitelező, de lehet egyben kivitelező is.
     
  • NMÉ I.3. pont:
    az NMÉ jogosultja a dokumentumot – egyben a gyártói kötelezettségeket – nem ruházhatja át másra.
     
  • NMÉ I.8. pont:
    az NMÉ nem helyettesíti a termék forgalmazásához, felhasználásához, beépítéséhez, használatához külön jogszabály által előírt egyéb szükséges engedélyeket, igazolásokat,  a  termék  teljesítmény  állandóságával  kapcsolatos  dokumentumokat (például   termék   tanúsítvány,   termék   típus   meghatározásának    jegyzőkönyve, teljesítmény nyilatkozat).
     
  • NMÉ I.10. pont:
    az NMÉ nem a termék adott felhasználásra való alkalmasságát állapítja meg, hanem alapvető jellemzők teljesítményére ad értékeket a teljesítmény nyilatkozat alapjául. A termék a gyártó által kiadott teljesítmény nyilatkozatban rögzített teljesítményei alapján olyan építményekbe építhető be, ahol megfelel az elvárt műszaki teljesítménynek, azaz a gyártó által kiadott teljesítmény nyilatkozat tartalmazza a teljesítmény adatokat.
     
  • Az NMÉ tartalmazza az elemkészletek (szerkesztő: annak 1. számú melléklet szerinti) falrendszerek teljesítmény adatait.
     
  • NMÉ III.1. pont:
    a 305/2011/EU Európai Parlament és a Tanács Rendelete V. melléklete szerinti: 1. -es építési termék csoportba sorolja a vizsgálati dokumentáció bevizsgált falrendszereit, így azokra az építési termékekre vonatkozó jogszabályok az irányadóak, tekintettel arra, hogy a bevizsgált rendszerek építési termékek.
     
  • NMÉ 3.2.2. pont:
    rögzíti azon kötelező termékjellemzőket (pl. tűzvédelmi osztályba sorolás, tűzállósági határérték stb.), melyeket a teljesítmény nyilatkozatokon fel kell tüntetni.
     
  • NMÉ 3.2.3. pont:
    rögzíti a teljesítmény nyilatkozatok kiállításának kötelezettségét, valamint annak kötelező adattartalmát.
     
  • NMÉ 3.3. pont:
    szabályozza a teljesítmény nyilatkozat jogszerű kiállításához szükséges teljesítmény állandósági tanúsítvány megszerzésének menetét.
     
  • NMÉ II.1.2. pont:
    közérthetően körülírja, hogy milyen termékekre vonatkozik az NMÉ, az utolsó mondatban hivatkozva az 1. számú mellékletre, ahol azok a rétegrendek feltüntetésével fel vannak sorolva.

Ellenőrizze le, hogy a fentiek helytállók-vagy sem! Töltsön le egy NMÉ –t a nyilvános adattárból!
NMÉ és a Tanúsítvány letöltés (videó): https://youtu.be/tr2gDq9kDDI

Könnyűszerkezetes épületekhez kapcsolódó NMÉ/ETA/Tanúsítvány

2024-05-10.