Nemzeti Műszaki Értékelések (NMÉ) kiadása

2024-09-28 14:58:32

A műszaki értékelések olyan dokumentumok, amelyek meghatározott, elsősorban újfajta innovatív építési termékek esetén információval szolgálnak a termékek teljesítményének értékeléséről az alapvető jellemzők tekintetében. Egyik csoportjukba tartoznak a Magyarországon érvényes Nemzeti Műszaki Értékelések (NMÉ), másik csoportjukba pedig az Európai Műszaki Értékelések (ETA), amelyek az egész Európai Unió területén felhasználhatók, azaz Magyarországon és az UNIO-ban. 

NEMZETI MŰSZAKI ÉRTÉKELÉSEK (NMÉ)

A Nemzeti Műszaki Értékelés egy adott építési termékre/termékekre vonatkozó, kizárólag Magyarországon érvényes dokumentum, amely egyike a teljesítménynyilatkozat alapját képező dokumentumoknak.

Mi a teljesítmény nyilatkozat?

NMÉ III.1. pont: a 305/2011/EU Európai Parlament és a Tanács Rendelete V. melléklete szerint a könnyűszerkezetes házak bavizsgált fal és födémrendszerei a rendelet V. melléklete 1. -es építési termék csoportba tartoznak, azaz azokra az építési termékekre vonatkozó szabályok érvényesek.

A 275/2013. (VII.16.) Kormányrendelet értelmében – a Kormányrendelet 7.§-ában felsoroltak kivételével – egy építési termék egy építménybe akkor építhető be, ha a termék teljesítményét teljesítménynyilatkozat igazolja.

De van erre UNIO-s rendelet is: A 305/2011/EU rendelet I. fejezet 7. cikk szerint
(1) Valamennyi forgalmazott termékhez mellékelni kell a teljesítménynyilatkozatot ... (4) ... annak a tagállamnak a nyelvén ... amelyben a terméket forgalmazzák.

A 275/213 számú Kormányrendelet 5.§-a szerint a teljesítménynyilatkozat kiállítható, ha:

  1. harmonizált európai szabvány (hEN) alapján, vagy
  2. kiadott Európai Műszaki Értékelés (ETA) alapján, vagy
  3. nem harmonizált európai szabvány, nemzetközi szabvány vagy magyar szabvány, amely alapján a tervezett felhasználás szempontjából lényeges alapvető termékjellemzők, azok vizsgálatának és értékelésének módszerei, valamint a    
    teljesítményállandóság értékelésének és ellenőrzésének a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet V. melléklete
    szerinti rendszere meghatározható, vagy
  4. kiadott Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) alapján.

Tekintettel arra, hogy a könnyűszerkezetes épületek falrendszereire sem UNIO-s, sem nemzeti szabvány NINCS, e vonatkozásban marad a 2-es, vagy a 4-es pont.
ÉMI Nonprofit KFT.:
https://emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/epitesi_termekek_forgalmazasa.html

Fontos, hogy a Nemzeti Műszaki Értékelés vagy Európai Műszaki Értékelés) önmagában a teljesítménynyilatkozat kiállításához még nem elegendő, de kötelező. Ehhez szükséges még terméktípustól függően az első típusvizsgálat, továbbá bizonyos esetekben a termék teljesítmény állandósági vagy üzemi gyártásellenőrzési tanúsítvány. A könnyűszerkezetes épületek vonatkozásában a Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány. Ennek hiányában a kötelező teljesítmény nyilatkozat nem állítható ki, hiába van NMÉ (vagy a lenti ETA)!

A Nemzeti Műszaki Értékelés többek között legalább az alábbiakat kell, hogy tartalmazza:

  1. a gyártó nevét és címét,
  2. az építési termék/termékek általános leírását és felhasználási területét,
  3. a termék/termékek rendeltetése szempontjából lényeges alapvető tulajdonságok felsorolását (teljesítmény adatok) és a szintekkel, osztályokkal, értékkel vagy
  4. leírással meghatározott termékjellemzőket,
  5. azokat a módszereket és feltételeket, amelyek ezen alapvető jellemzők tekintetében a termék teljesítményének értékeléséhez szükségesek,
  6. a teljesítményállandóság értékelésének és ellenőrzésének a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet V. melléklet szerinti rendszerét (1 -es rendszer), a műszaki értékelő szervezet nevét, címét,
  7. a nemzeti műszaki értékelés azonosító számát.

Az ÉMI Nonprofit Kft - mint műszaki értékelő szervezet (TAB)  - az építési termékekre vonatkozó Nemzeti Műszaki Értékelések kiadását a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal kijelölése, továbbá az Európai Bizottság jóváhagyása alapján végzi.

Nemzeti Műszaki Értékelés kiállítását a letölthető fájlok között található kérelem adatlap kitöltésével és megküldésével kezdeményezheti. 

Kérelem Nemzeti Műszaki Értékelés kiadására

NMÉ
Tűzállósági határérték vizsgálat előkészítése az ÉMI -nél (vizsgáló kemence)

EURÓPAI MŰSZAKI ÉRTÉKELÉS (ETA – European Technical Assessment)

Az Európai Műszaki Értékelés az egész Európai Unió területén érvényes, egy adott építési termékre vonatkozó, önkéntesen kérelmezhető, a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet által szabályozott dokumentum, amely (fontos, hogy csak) egyike a teljesítménynyilatkozat alapját képező dokumentumoknak. Európai Műszaki Értékelés szintén csak akkor adható ki egy építési termékre, ha arra nem vonatkozik érvényes harmonizált Európai Szabvány (hEN), vagy az a szabványtól jelentősen eltér. Ilyenek a könnyűszerkezetes épületek fal és födémrendszerei.

Az Európai Műszaki Értékelés kiadása és az értékelés szerint elvégzett első típusvizsgálat, továbbá szükség esetén elkészített termék teljesítmény állandósági vagy üzemi gyártásellenőrzési tanúsítvány (attól függően, hogy mely termékcsoportba sorolja a 305 –ös UNIO-s rendelet és maga az értékelés az ETA/NMÉ szerinti termékeket) kiadása után a terméken a gyártó elhelyezheti a CE jelölést, amellyel azt az Európai Unió területén szabadon forgalmazhatja. Az ETA-val és CE jelöléssel ellátott termékek bár szabadon forgalmazhatók, építményekben csak olyan helyre építhetők be, ahol teljesítményük alapján kielégítik az építményekre vonatkozó hazai (pl. tűzvédelmi, hőtechnika, akusztikai, stb.) követelményeket.

Az ETA többek között tartalmazza

  1. a gyártó és a gyártóhely megnevezését,
  2. a termék leírását, tervezett felhasználási területét,
  3. szintek, osztályok, vagy leírás megadásával azokat a rendeltetés céljára nyilatkozatba foglalandó alapvető jellemzőket, amelyekre a gyártó teljesítménynyilatkozatot állít ki,
  4. a teljesítmény állandóságának értékelésére és ellenőrzésére szolgáló rendszer végrehajtásához szükséges műszaki részleteket,
  5. a műszaki értékel szervezet nevét, címét,
  6. az európai műszaki értékelés azonosító számát.

Európai Műszaki Értékelést az EOTA (European Organisation for Technical Assessments) tagszervezetei adhatnak ki. Az ÉMI Nonprofit Kft. kijelölt műszaki értékelő szervezetként (TAB) és az EOTA teljes körű tagjaként jogosult Európai Műszaki Értékelések kiadására.

Az Európai Műszaki Értékelések kiadása Európai Értékelési Dokumentumok (EAD), vagy Európai Értékelési Dokumentumként alkalmazható ETA Útmutatók (ETAG – European Technical Approval Guideline) alapján történik.

2024.09.25.