A faházak építéséhez nem ÉME kell 2.

2014-01-03 18:02:26

Ezzel a címmel jelent meg még 2013 tavaszán egy cikk A faházak építéséhez nem ÉME kell!, melynek szerzője a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete elnöke volt.
A szakma felkapta a fejét!

Egy magát avatottnak kikiáltó építésügyi hatósági ember tollából megszületett a válsz is, mely objektív szemmel olvasva valljuk be inkább a sértegetést és lejáratást célozta meg magának, mint a szakmaiságot. Ez a cikk is megtalálható ezen a portálon! Az elnök kapott hideget – meleget! Aki ért ehhez a területhez, az nem állt mellé, de aki nem ért hozzá, vagy éppenséggel a jogszerűtlen fa –és egyéb könnyűszerkezetes házakat építők csapatát erősítette, az persze mind megszólalt.

A MAKÉSZ, ki magát a törvényesség őrének kiáltotta ki, s a „MAKÉSZ védjegy = garancia a jogszerű működésre” szlogent tűzte a zászlajára szintén hallgatott, sőt vezetője beállt a rossz oldalra.

A hivatkozott cikk írója azt a merész kijelentést is megengedte magának, hogy Magyarországon kizárólag kettő olyan – egyébként ÉME vagy ETA dokumentummal rendelkező – vállalkozás van, ki jogszerűen építhet könnyűszerkezetes házat! Ez aztán végképp „kiverte a biztosítékot” a fejekbe!

Tisztelt Olvasó, Tisztelt Szakma!
Valljuk be, kissé populista ugyan az a cikk, de ami benne van, az mind igaz! S 2013 utolsó napjaiban megszületett az objektív, megmásíthatatlan és mindenki számára egyértelmű bizonyíték! A piacfelügyeletet is ellátó egyik Hatóság betiltotta egy olyan cég ez irányú tevékenységét, ki ugyan évek óta rendelkezik ÉME –vel, de a Kö.H.E. elnöke által annyit emlegetett Tanúsítvánnyal nem!

ÉME. Émi engedély, NMÉ, ETA

Igaz tehát az, hogy kell(-het) ÉME vagy ETA (2013. július 1. –től Nemzeti Műszaki Értékelés vagy Európai Műszaki Értékelés), de annak megléte önmagában még nem elegendő a szerkezetek megfelelőségének – ma már teljesítményének – leigazolásához! E nélkül viszont törvényesen forgalomba nem hozható és épületbe nem építhető be a legyártott vagy megépített szerkezet!

Persze ilyen „megtiltás” már 2010 –ben is született, s a határozat el is van helyezve a Kö.H.E. weblapján (a határozat itt: https://kohe.hu/documents/vegzes-belugyminiszterium_okf..pdf ), de az senkinek nem tűnt fel, hiszen az érintett cég egy pici névtelennek mondható vállalkozás volt.

Most azonban ki is az, akinek a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága „a termék forgalomba hozatalát, forgalmazását, beépítését 2013. december 21. –i hatállyal megtiltotta”? Igen, Ő az első „Nagy hal”, de valószínűleg nem az utolsó. Ő egy olyan könnyűszerkezetes technológiával dolgozó vállalkozás, ki benne van a köztudatban! Hiába van ÉME – amit büszkén hirdet is weblapján – vagy bármi más, ha hiányzik az a fránya Tanúsítvány!

Az erről szóló Határozat olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján itt:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=piacfelugyelet_forgalmazast_tilto_hatarozatok

S ha az elnök azon állítása is igaz – márpedig ezek után erre nagy a sansz – hogy kettő ilyen Tanúsítványt adott ki ez idáig az ÉMI Nonprofit KFT hazánkban, akkor itt nagy a baj!
Hogy épülhetett fel több ezer könnyűszerkezetes ház? Talán a két cég építette mindet?
Hol voltak az elmúlt 10 esztendőben a Hatóságok?
Az a rendelet, ami ezt először szabályozta már nincs is! S az újat ismerik azok, akiknek azt ismerni kell?
S ki fogja azt mondani, hogy bocsánat, de igaza volt a cikk írójának, csak nekünk az nem jött jól!

S lesz ez másként ezen túl?

ÉME/ETA 2013. július 1. előtt: BM OKF álláspontját tükröző tájékoztató levél 2014

 

Kapcsolódó cikk:  

ÉMI-Kö.H.E. szakmai egyeztetés emlékeztető 2015.01.22.
Az elhibázott kommunikáció
A MADAFA áldásos tevékenysége
Gondok a LÖGLEN háza táján?
Nyílt levél az Építésügyi Hatóságok felé
Könnyűszerkezetes ház építése az Európai Unió területén és hazánkban
Lassan másfél évtizede épülnek jogszerűtlenül a hazai könnyűszerkezetes házak