Könnyűszerkezetes ház építése az Európai Unió területén és hazánkban

2014-11-16 15:10:10

Weblapunk látogatóinak többsége – vélhetően – nem szakember, csak építkezni szeretne, s próbál eligazodni a sok „okos”, vagy annak tűnő tárhely információi között. Mi eddig többnyire nekik igyekeztünk segíteni, s egyszerűen, helyenként a jogász vagy esetleg egy hatósági szakember szemében túlságosan leegyszerűsített módon magyarázni és utat mutatni!
De figyelünk a szakemberekre is, s szakmai vitát kezdeményeztünk!
Ha már az a nevünk, hogy Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete, a feladatuk ezzel a névvel ki van jelölve. A téma nem más, mit hogyan lehet hazánkban, s az Európai Unióban könnyűszerkezetes házat építeni?

Tudják, ÉME, ETA, 2013. július 1. -től NMÉ, EMÉ!
Lassan másfél évtizede épülnek jogszerűtlenül a hazai könnyűszerkezetes házak

Több anyagon dolgozunk, s a végeredmény egy egységes állásfoglalás lesz!
A végeredményt nyilvánosságra fogjuk hozni!
A végeredményt sokan készítjük!
A végeredmény elkészítésével kicsit csúszunk! A csúszás okáról hamarosan beszámolunk.

Nincs ennek más oka, mint az, hogy az egyik résztvevő, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság több, mint fél éve nem tudta eldönteni, hogy részükről ki írja alá a közös dokumentumot. Pedig ez egyszerűnek tűnik, hiszen nem más, mint aki részt vett a megbeszélésen!

Ami eddig megszületett, azt olvassa el!
Kattintson ide: ÉMI-Kö.H.E. szakmai egyeztetés emlékeztető 2015.01.22.
 

Kö.H.E. álláspont és vitaindító: Könnyűszerkezetes ház építése az Európai Unió területén 2015
ÉMI KFT. szakmai anyaga: Építési termék, építési készlet, előkészítő anyag ÉMI KFT. 20150327

Kivonat: Rövid összefoglaló a teljesítmény nyilatkozat kiállításáról – ÉMI KFT.
Részletes...: Részletes tájékoztatás a teljesítmény nyilatkozat kiállításáról – ÉMI KFT.
ÉME/ETA 2013. július 1. előtt: BM OKF álláspontját tükröző tájékoztató levél 2014

S a lényeg: Kö.H.E. következtetés
Egységes dokumentum szövegjavaslat: Ajánlás tervezet

 

Vélemények:

K.B. építésügyi előadó
Az ÉME mint "nemzeti műszaki értékelés" (2013. július 1. -től NMÉ, azaz Nemzeti Műszaki Értékelés) kizárólag az abban szereplő készletek belföldi forgalmazásának alapdokumentumaként használható fel. A dokumentum szerinti termékjellemzők minden esetben MSZ alapján kerültek kiértékelésre, mely a határainkon túl értelmezhetetlen. A határon túli forgalmazás alapdokumentuma az ETA (Európai Műszaki Engedély), 2013. július 1. -től EMÉ (Európai Műszaki Értékelés).
Természetesen kell még egy dokumentum is, hiszen ezt tartalmazzák az imént felsoroltak is!
Amit 2013. július 1. előtt adtak ki falszerkezetekre, annak Termék Megfelelőségi Tanúsítvány, s amit 2013. július 1. után, annak pedig Teljesítményállandósági Tanúsítvány a neve.


H.E. szakértő
Úgy tűnik igaz az, hogy ha például ÉME alapján épül egy könnyűszerkezetes ház, annak a falai építési terméknek (készlet) minősülnek. Ebben az esetben a teljesítmény annak II. fejezete 3. pontja alapján kellene leigazolni, s korábban a megfelelőséget is!
Amennyiben azt állítaná bárki, hogy nem például ÉME alapján történik egy könnyűszerkezetes ház építése, vannak még más lehetőségek is, csak azok koránt sem egyszerűek, és talán túl drágák is.
1./ A 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet szerinti egyedi termék. De az egyedi termék is készlet, azaz építési termék! Az eltérés az, hogy a teljesítmény igazolás nem a gyártó által kiállított nyilatkozattal történik, hanem egy egyedi értékelő műszaki dokumentációval, amit sem nem egyszerű kidolgozni, sem nem olcsó! S még ott van az is a 275 -ös rendeletben, hogy be kell vonni szakértőt, vagy akkreditált laboratóriumot.
2./ A 275 -ös rendelet nem UNIO-s, az nemzeti szabályozás. Az abban szereplő épületszerkezet szerinti szabályozás úgy tűnik a tervezést teszi nagyon bonyolulttá, a tervezőre hárít aránytalanul nagy felelősséget. Ez pedig ezért lehet túl drága!

Hársasi Tibor
Álláspontom szerint azonban az akkreditált intézet (ÉMI KFT) az egyedi termék, és az épületszerkezet esetében sem kerülhető meg, hiszen legalább a tűzállósági határértékek megállapítására be kell azt vonni, s az erre vonatkozó vizsgálatokat el kell végeztetni!
Hogy miért?
54/2014. (XII.5) BM rend OTSZ (Hatályos: 2015.03.05-től) 13. § .(5)
Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

S ezt az OTSZ 2009 májusától folyamatosan ugyanígy szabályozza!

Lassan másfél évtizede épülnek jogszerűtlenül a hazai könnyűszerkezetes házak

ÉMI engedély, NMÉ tanúsítvány, ÉMI tanúsítvány, ÉMI minősítés
 

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!

Könnyűszerkezetes készház négyzetméter (m2) ár

Mik a könnyűszerkezetes házak és mik a készházak?