Eladó NMÉ és ETA szám

2018-06-22 15:42:51

2018. június 5. –én kedden felhívott telefonon egy ember, s elmondta, hogy ő egy soproni vállalkozás volt ügyvezetője, aki alapított egy saját céget. Eddig egy tervezőnek „fizettek az ETA számunkért”, házanként 80 000.-Ft-ot számla nélkül, de ő inkább nekünk fizetne az új céggel. Mondta, hogy ő így szeretne tovább könnyűszerkezetes házakat építeni.
Elmondta azt is, hogy 12 ilyen kifizetésről tud, de a tervező valószínűleg mással is áll ilyen „üzleti kapcsolatban”.

A „habzó szám” a telefonon keresztül nem látszott, ezért igyekeztem meglehetős nyugodtsággal elmagyarázni neki, hogy ez nagyjából úgy néz ki, mintha én tudta nélkül eladnám valakinek a jogosítványa számát. Pontosabban nem a jogosítványa számát, mert a jogosítvány egy engedély, hanem mondjuk valaki sikeres KRESZ vizsgájának a dátumát, hiszen a sikeres KRESZ vizsga sem jogosít fel önmagában semmire, ugyanúgy, mint az NMÉ –vagy az ETA. Pláne nem, annak azonosítási száma!
Ezen ő persze meglepődött …, de hát miért ne, ügyvezető bárki lehet!

Mivel megadta a tervező „Úr” nevét, nem volt bonyolult kideríteni a telefonszámát. Június 7. –én sikerült elérnem, s előadtam neki a történetet …
Mikor befejeztem, feltettem neki a kérdést, hogy ő ezt hogy látja, igaz –e ez?   
Néhány másodperc hallgatás után ezt mondta:   
„Igaz, de kérem ne haragudjon, többet nem csinálom!” Mint az oviban …

Elmondta, hogy azért gondolt erre, mert ez a sok együgyű ember ezért eddig Budapesten 200 000.-Ft –ot fizetett, s ha ő csak 80 ezret kér, ezzel mindenki jól jár. Elmondta azt is, tudja, hogy a semmit adja el, egyébként is ezek a dokumentumok mindenki számára teljes terjedelmében elérhető nyilvános dokumentumok, s egyébként sem jogosítanak fel semmire, de hát fizetnek érte, fizetnek az emberek egy számért.
Tudja, hogy a jogszabályok teljesítmény nyilatkozat kiállítását írják elő, de ez senkit nem érdekel, legfőképp a hatóságokat!

Émi engedély, NMÉ, ETA

Nézzük meg, ki itt a bűnös?

Magyarországon ez egy „virágzó üzletág”, cégek fizetnek a semmiért. S miért virágzik? Hasonlattal élve, ez olyan, mintha jogosítvánnyal nem rendelkezőként rendőrségi igazoltatás során mi csak bediktálnánk egy jogosítvány számot, s a rendőr tisztelegve továbbengedne.
Ki tehát a bűnpártoló, ki a „virágzó üzletág” létrehozója? … Hát maga a rendőr!

Pedig a hatóság feladata talán a jogszabályok betartatása lenne, s ha nem tudják, vagy nem akarják ezt a feladatot ellátni az ott dolgozók, keressenek más munkát! Ez roppant egyszerű, s egyébként is munkaerőhiány van, nagyok a lehetőségei a dolgozni akaróknak!

Utánakérdeztem:
A tervező egy 60 év körüli építészmérnök, statikusi jogosítványokkal. Városában és környékén igen megbecsült és „felkapott” szakember, a legnagyobb projektekben vesz rész. Még ausztriai szakértői feladatok ellátásával is megbízzák, tehát sem szakmai sikerben, sem anyagiakban HIÁNYT NEM SZENVED! A fia is építészmérnök, s egy „jól menő” tervezőirodát tartanak fenn, családi vállalkozásként. S vajon miért csinálta? Hát a pénzért, ami soha nem elég! Eladja a semmit az együgyűeknek, mintha én holnap eladnám a keleti pályaudvar bemondójának hangját!

Ez egy ilyen ország, nekünk ilyenek a „rendőreink”, s ezt a találékony ember miért ne használná ki! Nagy énekmondónk, Dinnyés József mondta, „míg lószar van, lesznek verebek is …”.
Kelt.: 2018-06-09.

Hársasi Tibor

Utóirat: ez egy igaz történet nem kitalált személyekkel, de a nevük elhallgatásával, amit egyébként nem érdemelnek

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!

Könnyűszerkezetes készház négyzetméter (m2) ár

Mik a könnyűszerkezetes házak és mik a készházak?