Könnyűszerkezetes készház négyzetméter ár

2023-09-10 15:09:46

Mennyi a négyzetméter (m2) ár? Az érdeklődők 90%-a ezt a kérdést teszi fel. A vállalkozó tudja, hogy valamit válaszolnia kell, mert azt is tudja, hogy az érdeklődőből lesz a Megrendelő. De ez a kérdés olyan, mintha egy autókereskedőnek azt a kérdést tennénk fel, hogy mennyibe kerül egy mázsa autó.

Mit is válaszolhat az autókereskedő a fenti kérdése?
Megadja a kereskedés által kínált legolcsóbb autó árát. Igaz, hogy abban nem fér el egy 5 tagú család, nincs benne légkondicionáló, kicsi a lóerő, nem automata a váltó, nincs benne GPS és elektromos ablakemelő, pótkerék és még sorolhatnánk! De autó és olcsó!

Mit is válaszolhat a könnyűszerkezetes és készház építő vállalkozás?

Megad egy túl alacsony négyzetméter árat, hogy fenntartsa az érdeklődést, de tudja, hogy mögötte nagyon szerény a műszaki tartalom, valamint az épület is igen egyszerű.
Nézzük meg hát mi is az a műszaki tartalom, s a készház egyszerűsége vagy bonyolultsága!

Műszaki tartalom:

A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tagjai hazánkban egyedül álló módon 35 bevizsgált (köznyelvben ÉMI engedélyes) fal és födémrendszert tudnak kínálni, Európa legkorszerűbb alapanyagaiból.

Nem mindegy azonban, hogy mondjuk fagyapot szigetelő táblák vannak a homlokzaton, vagy EPS (nikecell), nem mindegy, hogy fagyapot kerül a szerkezetbe is, esetleg cellulóz szigetelés, vagy magas minőségű üvegszál. Ez nem hasonlítható össze a kettő OSB között nikecell (akár grafitos, vagy grafit nélkül) homlokzati falrendszerrel (SIP), mert annyira nagy köztük a távolság, persze nem az utóbbi javára.

Nem mindegy azonban az sem, hogy hagyományos ácsolt tetőszerkezettel készül az a könnyűszerkezetes készház, vagy szeglemezes tetőszerkezettel, és nem mindegy hogy látszó szarufákkal –vagy dobozolással alakítják ki a készház ereszt.

Egy 100 m2 -s könnyűszerkezetes családi házba egy kazán nélküli elektromos fűtés beépítési költsége napelem rendszer nélkül maximum 1,5 millió forint, de ugyanabba a házba egy hőszivattyús rendszer kb. 6,5 millió forint. Vagy ha automata szellőző rendszert is szeretnél, az plusz 2 millió.

Még sorolhatnánk hosszan, beszélhetnénk a cserépről, arról, hogy favázas –vagy fémvázas, favázas esetén épületfából –vagy műszárított hossztoldott fenyőből. Nem beszéltünk a nyílászárókról, burkolatokról, fürdőszobák számáról, benne van az alapozás - nincs benne az alapozás, de mivel már érted, hogy mi is az a műszaki tartalom, nem raboljuk ezzel tovább az idődet, lépjünk tovább!

Épület bonyolultsága –vagy egyszerűsége:

Szerinted a három készház közül melyiket lehet magasabb fajlagos költséggel, négyzetméter árral, és melyiket lehet alacsonyabb költséggel felépíteni?

könnyűszerkezetes ház, könnyűszerkezetes házak, készház, készházak

könnyűszerkezetes ház, könnyűszerkezetes házak, készház, készházak

könnyűszerkezetes ház, könnyűszerkezetes házak, készház, készházak

Elárulom, hogy az egyiket 1 nap alatt felcserepeztük, míg a másikat 20 nap alatt, s az előbbinek a tetőszerkezete 3 munkanap alatt elkészült, míg a másiké közel egy hónapig tartott. Szerinted miért? A válasz, az egyik egyszerűbb könnyűszerkezetes ház, míg a másik bonyolultabb könnyűszerkezetes ház!

Nagy igazság, hogy egy ház négyzetméter ára a tervező asztalon és a te fejedbe dől el. S ha olyan tervezővel dolgozol, aki nem ismeri a készház technológiát, vagy csak mondja, hogy ismeri, jelentősen megdrágíthatja a készházadat! Fordulj tehát ebben is szakértőhöz, fordulj tervezéssel is a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületéhez! De ne álmodozz, mert egy házat a Megrendelő „zsebére kell megtervezni”, s nem az álmaira!

S végezetül akarod, hogy mondjunk egy négyzetméter árat? Legyen, mondjuk 460 000.-Ft., vagy esetleg 600 000.-Ft.? Te melyiket választod?

Ne neheztelj hát arra a könnyűszerkezetes készház építőre, aki nem igazán tud erre a kérdésre válaszolni, mert a válasz így korrekt:
műszaki tartalomtól és az épület bonyolultságától függően nettó 460 000 – 600 000.-Ft/bruttó m2, plusz a teraszok és erkélyek egyedi árazással

Meg ne sértődj, de valamit magára adó Kivitelező azonban csak kész tervre ad árat!

Szétnéztél már itt?
Kattintson rá: https://kohe.hu/80/Tipustervek

www.doboka.hu

Válaszd a készházakat - az olcsó és hatékony megoldást!

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!

Mik a könnyűszerkezetes házak és mik a készházak?

Térj vissza az előbbi cikkhez:
Tudtad, hogy nem minden készház környezetbarát?