Mik a könnyűszerkezetes házak és mik a készházak?

2023-10-04 09:52:22

Meglepő módon ezzel a kérdéssel egyelőre csak egy jogszabály foglalkozik, nevezetesen 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 2. melléklet III. 2. b) pontja így:

Egyszerűsített számítási módszer alkalmazása esetén a hőtároló tömeg szerinti besorolás a födémek és a külső falak rétegterve alapján megítélhető.

Az épület nettó fűtött alapterületére vetített fajlagos hőtároló tömege alapján az épület:

  • nehéz, ha            m ≥ 400 kg/m2;               
  • könnyű, ha          m < 400 kg/m2.

Ez a súlymeghatározás az alap –és tető nélküli épületre értendő, nettó alapterületre vonatkoztatva, függetlenül attól, hogy fa –vagy fémvázas, vagy esetleg váznélküli (pl. rönkház, CLT ház).

Az első öt európai ország, ahol a legnagyobb arányban épülnek készházak a családi házak között:

  1. Svédország
  2. Norvégia
  3. Finnország
  4. Ausztria
  5. Németország

Favázas és fémvázas arányok néhány országban:

Általánosságban elmondható, hogy a favázas könnyűszerkezetes házak népszerűbbek, mint a fémvázasak. Ez nem véletlen, hiszen túl sok az érv a favázasok mellet, például a divatos környezetbarát kifejezés a fémvázas szerkezetre nem igen mondható el, valamint a paneles készház technológia sem igen oldható meg ezzel a szerkezettel.

  1. Svédország: favázas  80% - fémvázas  20%
  2. Ausztria: favázas 75% - fémvázas: 25%
  3. Németország: favázas 75% - fémvázas 25%
  4. Norvégia: favázas 85% - fémvázas 15%
  5. Finnország: favázas 90% - fémvázas 10%
  6. Magyarország: favázas 75% - fémvázat 25%

Nézzük meg (a teljesség igénye nélkül), milyen fontosabb csoportokra oszthatók a könnyűszerkezetes házak annak elkészítési technológiája alapján.

Helyszínen szerelt könnyűszerkezetes házak

Ez biztos, hogy nem készház, ez egy manufaktulális technológia, főleg a vázszerkezetes épületek épülhetnek így, de a klasszikus boronafalas faházak is (rönkházak, gerendaházak). Ez a technológia az, amely azokon a helyeken alkalmazható kizárólag, ahol nincs elegendő tér kamionok és darusautó felvonulására.

A gyakori tévhitek ellenére fontos tudni, hogy ezzel a technológiával is lehet kiemelkedő minőségű házat építeni, nemcsak mondjuk készház technológiával, de az is fontos, hogy ez a technológia igényli a legnagyobb szaktudást –és szakértelmet. Ha divatot szeretnénk teremteni, azt is mondhatnánk, hogy ezek a házak lehetnének a könnyűszerkezetes rendszerek készműves házai a valóban magas minőség esetén!

Kézművesség: emberi erővel és kézi szerszámokkal – a természetes eredetű alapanyagokon – végzett forma átalakító tevékenység
(Gondolatok a kézművességről)

Ennél a technológiánál nagyobb a kitettség az időjárás vonatkozásában, de jóval nagyobb lehet a „kivitelezői rugalmasság”, azaz a változtatások – ha időben van arra igény – könnyebben megtehetők.

A HÉSZ –t és az országos jogszabályokat be kell tartani, tervezés, engedélyeztetés –vagy lakóépület esetén az egyszerű bejelentés nem mellőzhető!

 könnyűszerkezetes ház, könnyűszerkezetes házak, készház, készházak, moduláris ház, moduláris házak, mobil ház, mobil házak, helyszínen szerelt könnyűszerkezetes házak, ÉMI engedély, ETA
Helyszínen szerelt favázas könnyűszerkezetes ház

Moduláris házak

Ez áll legközelebb a nagypaneles készház technológiához, csak nem panelek készülnek el üzemben, hanem modulok, azaz például nappali modul, konyha modul, fürdőszoba modul. Az épület a kivitelezés helyszínén ebből a modulokból állítható össze. A tervezés során az építésztervező tervezi be a modulokat a Megrendelő igény szerint, természetesen az építésügyi jogszabályok betartása mellett.

Fontos tehát, hogy a HÉSZ –és az országos építésügyi jogszabályok betartása nem kerülhető meg, az épülettípusra vonatkozó követelményeknek meg kell felelni, a tervezési szakasz nem mellőzhető!

A modulok gyártása minden esetben üzemben történik, ezért a költségek kiszámíthatóak, a kivitelezés gyors –és hatékony.

 könnyűszerkezetes ház, könnyűszerkezetes házak, készház, készházak, moduláris ház, moduláris házak, mobil ház, mobil házak, helyszínen szerelt könnyűszerkezetes házak, ÉMI engedély, ETA
Moduláris ház

Mobilházak

Kicsit megtévesztően ezt a típust, technológiát USA –ban a „manufacture” (gyárt) igéből kiindulva „Manufactured Home” –nek azaz „gyártott/legyártott háznak/otthonnak” hívják, azaz nem készház, de könnyűszerkezetes ház ez is. Általában fémváza van, ritkábban használnak fakeretet is. Ezek picike 10-20 m2 körüli, általában kerékkel is ellátott lakókocsi szerű építmények, melyek nehezebben feleltethetők meg mind az adott épületre vonatkozó követelményeknek, mind az építésügyi jogszabályoknak. Ezeket a „megoldásokat” nevezték az USA –ban 1976 előtt mobil házaknak. Léteznek lábon álló változatok is, de a kerékkel könnyebb a szállítást megoldani!

A bankok általában nem fogadják el fedezetként, azaz nem hitelezik, biztosítók nem biztosítják, és lakóépület funkcióra jogilag alkalmatlan. Amennyiben nem emberi tartózkodásra szolgáló egy építmény, s amelynek mérete nem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot, nem kell hozzá építési engedély. De ha ezeknek a kritériumoknak nem felel meg, engedélyeztetni kell, azaz a jogszabályok szerinti tervdokumentáció elkészítése nem kerülhető meg (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete, engedély nélkül végezhető tevékenységek [1] 8. –s pont). Lehetséges az a helyzet is, hogy az övezeti előírás szerint csak lakóépület építhető az adott területre, ebben az esetben esélytelen a jogszerű telepítése, s a hatóság a büntetés mellett le is bontathatja!

 könnyűszerkezetes ház, könnyűszerkezetes házak, készház, készházak, moduláris ház, moduláris házak, mobil ház, mobil házak, helyszínen szerelt könnyűszerkezetes házak, ÉMI engedély, ETA
Mobilház

Készházak

A készházak olyan előre gyártott könnyűszerkezetes házak, melyek készre gyártott fal-födém –és tetőpanelekből kerülnek összeállításra a kivitelezés helyszínén. A panelek gyártása üzemben történik, míg azok összeszerelése a kivitelezés helyszínén.

Az utóbbi években ez a fajta technológia hihetetlenül népszerűvé vált, mert ez a technológia az, amely lehetővé teszi a „rakd össze saját otthonod” mozgalom kibontakozását hazánkban is, ami USA –ban virágzik! Próbálja ki Ön is, mi legyártjuk a házát, adunk Ön mellé egy profit, s s akár 1 nap alatt állhat is a készháza!

A készház technológiával épített készházak költséghatékonyak, pontosak –és gyorsak, az időjárásnak való kitettség hamar megszüntethető. Egyetlen hátránya csak az lehet, hogy ott nem alkalmazható, ahová nem tud bejutni a paneleket szállító autó, valamint egy darusautó!

Fontos, hogy a készház technológia esetében alkalmazott szerkezetkész kifejezés nem vethető össze a helyszínen szerelt könnyűszerkezetes házaknál alkalmazott szerkezetkész kifejezéssel. Sokan alkalmazzák a helyszíni gyártás-szerelés esetén a megtévesztő „vázkész” szerkezetkész kifejezést, ami nagyon alacsony készültségi szintet jelent. Legyen hát óvatos!

Hiba tehát önmagában azt a kérdést feltenni, hogy „mennyi a szerkezetkész m2 ár”, mert a legfontosabb, hogy mi az igazi készültségi szint, azaz mondjuk „vázkész”, vagy „készház szerkezetkész”!
Könnyűszerkezetes készház négyzetméter ár

A tervezés, nem lakóépület esetén az engedélyeztetés, lakóépület esetén az egyszerű bejelentés nem kerülhető meg ennél a technológiánál sem. A könnyűszerkezetes készházak a banki hitelezésre, családtámogatás igénylésére alkalmasak, otthonnak hosszútávra igen jó megoldásnak bizonyulnak. Az így épült házak tartósak, megbízhatóak, természetesen megfelelő, lelkiismeretes, és hozzáértő gyártás és kivitelezés esetén. De ez minden házra igaz!

A favázas könnyűszerkezetes házak és készházak tartósságáról és tűzállóságáról

 könnyűszerkezetes ház, könnyűszerkezetes házak, készház, készházak, moduláris ház, moduláris házak, mobil ház, mobil házak, helyszínen szerelt könnyűszerkezetes házak, ÉMI engedély, ETA
Készház panel bedaruzása
 

A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete készház technológiával is vállalja könnyűszerkezetes házak megépítését, készházak legyártását, s esetleg az Ön támogatását annak összeállításában a kivitelezés helyszínen. S ha Ön vállalkozásként szeretne könnyűszerkezetes házak építésével foglalkozni, keressen meg minket! Rendelkezünk az egész Európai Unió területén érvényes Európai Műszaki Értékeléssel (ETA), s az ahhoz kapcsolódó Termék Teljesítmény Állandó tanúsítvánnyal. A köznyelv ezeket a dokumentumokat nevezi ÉMI engedélynek. Magyarországon egyedül álló módon 35 fal –és födémtípusuk van bevizsgálva az ÉMI Nonprofit KFT. által!

Ki építhet készházat?

Van néhány érvünk, miért a mi könnyűszerkezetes házainkat válassza

 

www.doboka.hu

 

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!

Könnyűszerkezetes készház négyzetméter (m2) ár