Továbbképzés röviden, miért jó az ISOVER hőszigetelés

2021-08-19 09:38:32

       1. lecke
Legfontosabb az egészségvédelem

Vizsgálni érdemes egy adott termék egészségre való hatását! A ISOVER  szigetelő anyagainak egészségre nincs károsító hatása abban az estben sem, ha az bejut a szervezetbe. Ezt félévente vizsgálja egy nemzetközi szervezet (EUCEB).

A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete kiemelten fontosnak tartja az egészségvédelmet, s a házaink építéséhez használt alapanyagokat, és beszállítóinkat is ennek megfelelően választjuk ki. Európa legkorszerűbb anyagait építjük be! Hőszigetelés tekintetében, a számunkra biztonságot is nyújtó Saint-Gobain Hungary Kft. a beszállítónk, aki magas minőségű ásványgyapot, azon belül üveggyapot hőszigetelésessel látja el szervezetünk kivitelező tagjait. Ez a vállalkozás Európa egyik "legöregebb" cége, s az általa gyártott ISOVER termékcsalád rendelkezik az EUCEB erre vonatkozó tanúsítványával (erről további információ itt: https://kohehazak.hu/oko-fal/). Mi ez a furcsa név, hogy EUCEB? European Certification Board For Mineral Wool Products, azaz Ásványgyapot Termékek Európai Minősítő Tanácsa   


2. lecke
A "Napkirály” („Le Roi-Soleil”) és az üveg

A Saint Gobain anyavállalatot 1665-ben alapította XIV. Lajos, azaz nem kis múltra tekint vissza az ISOVER üveggyapot termékeket gyártó vállalat!

Ebben az időben, Európában még csak Velencében gyártottak minőségi üveget, ezért elhatározták, hogy egy Saint Gobain nevű településen egy üvegmanufaktúrát felvásárolnak, és megkezdik a korszerű, minőségi francia üveggyártást. A Versailles-i kastélyban is jelentős mennyiségű üveg ebből a műhelyből származik. A cég, a második világháború után kapcsolódtak be a szigetelőanyag gyártásba, s ma már meghatározó piaci szereplője Európának. A mai üveggyapot gyártási technológiát is a Saint Gobain cég fejlesztette ki, melynek eredménye a magas minőség mellett az is, hogy a termékcsalád az egészségre nincs hatással. A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete ezt a termékcsaládot építi be házaiba


3. lecke
Fenntarthatóság

Az ISOVER termékek gyártásakor a cég egyik kulcsszava a fenntarthatóság. Egy fenntartható épület jó hatással van a benne lakókra, a környezetre, és a gazdasági jólétükre is. Elsődleges cél, hogy az épület teljes életciklusán keresztül (az építéstől a lebontásig) csökkentsük a halmozódó negatív környezeti és gazdasági hatásokat. "A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen kor igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteik kielégítésére és életstílusuk megválasztására való képességét." (Brundtland jelentés, 1987.) A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete elkötelezte magát a fenntarthatóság mellett


4. lecke
Környezetvédelem


Fontos, egy épületnek a környezetre gyakorolt hatása, ezt érdemes vizsgálni. De egy Kö.H.E. háznak akkor lesz a környezetre gyakorolt hatása kicsi (azaz környezetbarát), ha megfelelő anyagok kerülnek beépítésre, azaz a beépített anyagok környezetre gyakorolt hatását kell vizsgálni. Ennek mérésére egyetlen alkalmas módszer az életciklus elemzés (LCA), mely a környezetre gyakorolt hatást vizsgál bizonyos palaméterek alapján pl. vízfogyasztás, ózonréteg károsítás, kéndioxid kibocsátás, CO2 kibocsátás stb. Ezeket a hatásokat a nyersanyag kitermeléstől az épület elbontásáig kell vizsgálni. Cél, hogy egy termék előállítására felhasznált energiamennyiség kevesebb legyen, a használat során a megtakarítás viszont minél több. Ha például abból indulunk ki, hogy két szigetelőanyag azonos szigetelő képességgel rendelkezik (azaz azonos energia megtakarításuk van), csak az előállítás során felhasznált energia csökkentésével tudjuk javítani a környezetre gyakorolt hatást, s ebből a szempontból így lesz jobb a termékünk.
Nincs olyan hogy legjobb termék, de olyan van, hogy bizonyos kritérium alapján jobb, más kritérium alapján rosszabb.         
Az életciklus elemzés fejlesztésének nagy támogatója az ISOVER, alkalmazásának motorja, s termékeit ezen szempontok alapján fejleszti!      


Ha a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tagjai házaikba beépítik az ISOVER termékeit, ezzel sokat tesznek a környezetvédelemért!      


5. lecke
Mennyi energiát "fogyaszt" egy termék, amíg alapanyagból késztermék nem lesz?

Tudni kell, hogy a termék előállításhoz kapcsolódik a szállítással és a raktározással összefüggő energiafogyasztás is (pl. üzemanyag fogyasztás, elektromos áram fogyasztás). A mérleg másik serpenyőjében pedig, a termék teljes életciklusa alatt megtakarított energia van, pl. egy könnyűszerkezetes épület falába beépített ISOVER hőszigeteléssel 50 év alatt mennyi energiát takarítunk meg.

Az ISOVER termékek esetében a termék beépítéséig felhasznált energia 152-szer térült meg 50 év alatt, mely az ökológiai egyensúly szempontjából  kiemelkedően jó érték. Azaz 226 -szor több energiát takarítunk meg 50 év alatt, mint amennyi a termék előállításához volt szükséges!
Az életciklus elemzések (LCA) alapján kerül kiállításra a környezetvédelmi nyilatkozat (EPD), mely konkrét adatokat tartalmaz. Az ISOVER hőszigetelő termékei rendkívül jó ÖKO mérleggel rendelkeznek!
A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tagvállalkozásai számára fontos a Föld nevű bolygón hagyott "ökológiai lábnyom", mely a Saint Gobain segítségével csökkenthető!


Az életciklus elemzés eredményei (LCA) alapján kerül kiállításra a környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPD).           
Az ISOVER EPD dokumentumai letölthetők itt:     
https://www.isover.hu/documentation/list?f%5B0%5D=field_document_tr_category%3A781


6. lecke
Újrahasznosítás

A Saint Gobain, illetve az Isover már 25 éve elkezdte tudatosan, a környezetvédelem szempontjából vizsgálni a saját termékeit már akkor, amikor még csak nagyon kevesen foglalkoztak ezzel. A vállalatnál, az ISOVER üveggyapot gyártásakor, 80%-ban újrahasznosított anyagokat használnak, s az új anyag felhasználás csupán csak 20%. Így a környezetre gyakorolt hatás nagyon pozitív! Ez egyezik a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete szemléletével, ezért szívesen dolgozunk az ISOVER termékekkel!    


7. lecke
Mi az a komprimálás?

A következő nagy pozitívum az üveggyapottal kapcsolatban, hogy a gyártás, szállítás és raktározás kapcsán is jelentős energiát tudnak megspórolni, mivel hatalmas előnye az üveggyapotnak, más szigetelő anyagokkal szemben, hogy az üvegszálak nagyon rugalmasak, így a termékek jelentős része csomagoláskor feltekercselésre kerül, és a feltekercselés során, kipréselik a szálak közül a levegőt. Ennek eredménye, hogy ezzel hozzávetőlegesen 1/6-ára tudják összenyomni, összetömöríteni (komprimálni), a szállítandó csomagokat, ami annak felbontásakor "visszaugrik" eredeti 6 szoros méretére. Ezzel a technológiával rengeteg energiát lehet megtakarítani, nem beszélve környezetkímélésről!
Ez tetszik a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tagjainak, s jó érzéssel tölti el kollégainkat az, hogy 6 -szor kevesebb kamion kell ugyanannyi termék elszállításához, mint egyéb szálas szigetelő anyagok esetében!

 Kelt.: 2021.08.19.

Eckert Péter-Hársasi Tibor-Mencser Zsolt

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!

Könnyűszerkezetes készház négyzetméter (m2) ár

Mik a könnyűszerkezetes házak és mik a készházak?