Mi is tulajdonképpen az ÉME?

2012-11-23 09:04:23

Mit is jelent a három betű?
ÉME = Építőipari Műszaki Engedély

Az ÉME mindenki számára elérhető nyilvános dokumentum!
Elérhető a www.emi.hu weblapon, ahonnan bárki letöltheti és kinyomtathatja!
Az ÉME nem tanúsítvány, hanem tulajdonképpen egy egyedi szabvány!

Kissé meglepő módon a könnyűszerkezetes épületek falszerkezetei, például födém, közfal, külső fal stb. ugyanúgy építési termék, mint a tégla, cserép, vagy burkoló lap. Azzal a különbséggel, hogy nincs rá nemzeti -vagy Uniós szabvány! Ebből viszont az következik, hogy be kell vizsgáltatni a fent is megnevezett ÉMI Nonprofit KFT. -vel. S ha a mintadarabon elvégzatt vizsgálati eredmények megfelelőek, kiállítja az Építőipari Műszaki Engedélyt, azaz az ÉME -t.

Ha rendelkezik a gyártó érvényes ÉME -vel, továbbá az ÉME 3.1. szerinti dokumentummal azaz Megfelelőségi Tanúsítvánnyal, kiállíthatja a terméke mellé a szállítói megfelelőségi nyilatkozatát, s a termék így építhető be jogszerűen épületbe!

Mire érdemes figyelni az ÉME -nél?

  • milyen termékre vonatkozik,
  • ki a jogosultja, azaz a tulajdonosa,
  • mi az érvényességi ideje,
  • mi az alkalmazási területre.

Miért van ÉME -re szükség?

Mert 2009 -től egy BM rendeletben ez szerepel:
"Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek."
A bevizsgálás dokumentuma lehet: ÉME, ETA, 2013. július 1. után NMÉ, EMÉ

Jelenleg itt olvasható a fent idézett szöveg: 54/2014. (XII.5) BM rend OTSZ 13. §. (5)

Kinek is van ÉME -re szüksége?

Annak a vállalkozásnak, aki azt a bizonyos terméket forgalomba kívánja hozni, azaz eladni, beépíteni. Ilyen forgalomba hozatal az is, ha azt a bizonyos terméket (szerkezetet pl. közfal)  egy faházépítéssel foglalkozó kivitelező a kivitelezés helyszínén gyártja le, és azt beépíti az Ön épülő házába.
Tehát neki kell ÉME -vel rendelkezni, ami az Ő nevére szól!
Tulajdonképpen az ÉME és annak 3.1. pontjában meghatározott dokumentum azaz a Megfelelőségi Tanúsítvány együttes megléte jogosítja fel a vállalkozást a szállítói megfelelőségi nyilatkozat kiállítására, ami jogszerű beépítés feltétele!

Tulajdon-e tehát az ÉME?
Igen!
Mint egy jogosítvány, érettségi bizonyítvány, diploma.
Van nyilvántartási száma (ÉME szám), s az előlapján szerepel a tulajdonos neve!
Azt más, annak tudta és hozzájárulása nélkül nem használhatja, arra való hivatkozással terméket nem gyárthat és forgalomba nem hozhat!
S ha mégis ezt teszi, az olyan, mintha mondjuk valaki az Ön fénymásolt diplomájával megy el egy állásinterjúra.
Sajnos mindkettő megtörténik hazánkban (is), de senki nem örül annak, ha egy jól fizető állást éppen az Ő fénymásolt diplomájával visznek el előle. S érthető, ha ez ellen tiltakozik, hiszen az az Ő diplomája! Mindenki előtt nyitva a lehetőség a „diplomaszerzésre”, csak hát az kissé időigényes és fárasztó elfoglaltság, nem beszélve arról, hogy pénzbe is kerül!

Mit tehetünk mi, „diplomások”?
Küzdünk ez ellen, felhívjuk erre a figyelmet, s bízunk a Hatóságokban, hogy ebben a küzdelmünkben partnereink!

A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületéhez tartozó mikro -és kisvállalkozások a hazánkban legszélesebb körű ÉME alapján jogosultak a "faházak" szerkezeteinek megépítésére. De persze csak akkor, ha bizonyos elvárásoknak eleget tesznek, bizonyos szabályokat elfogadnak és azt be is tartják! Tagjaink jogszerűen építhet rönkházat, gerendaházat és egyéb favázas könnyűszerkezetes épületet.          Ez egyedülálló Magyarországon!
A szállítói megfelelőségi nyilatkozat kiállítója kizárólag a KÖHE Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülése lehet!

H.T.

Nemzetközi és hazai tanúsítványaink