Így kaphat vissza 2020. januártól 5 millió forint áfát, ha építkezik

2020-01-01 09:07:31

Január elsejétől áfa-visszatérítési támogatás jár a kistelepüléseken építkezőknek ötmillió forintos összeghatárig – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról az MTI-nek.       
Az intézkedés amellett, hogy hozzájárul a lakásállomány megújulásához és a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséhez, a vidéki építőipari vállalkozásokat is helyzetbe hozza.

A támogatást azon a 2486 településen lehet igénybe venni, ahol a falusi csokot is, vagyis a kedvezmény mintegy két és félmillió magánszemélyt érint. A preferált kistelepüléseken egy háromgyerekes család – saját tulajdonú ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén – akár több mint 10 millió forintos támogatással is számolhat, ugyanis az ötmillió forintos falusi csok mellett a 7,5 millió forintos kedvezményes kölcsönt, és 2020. január 1-jétől az adó-visszatérítési támogatást is igénybe veheti. Még nagyobb a kormány által nyújtott támogatások összege abban az esetben, ha egy három gyermeket nevelő vagy vállaló család preferált kistelepülésen vásárol lakást és azt bővíti, illetve korszerűsíti, így ugyanis akár 10 millió forint összegű csokot, továbbá 5 millió forint adóvisszatérítést is kaphat. Az említett lakásberuházáshoz 15 millió forint kedvezményes kölcsönlehetőség is rendelkezésére áll.

Az áfa-visszatérítési kérelmeket 2022. június 30-ig lehet benyújtani. A támogatást az építési, bővítési, továbbá a korszerűsítési munkálatok költségeinek, illetve az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárának megfizetéséhez lehet felhasználni. A támogatás összege pedig megegyezik a számlával igazolt és megfizetett áfa összegével, de legfeljebb 5 millió forint lehet.

Forrás: piacesprofit.hu

 

16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet III. FEJEZET
69. § (1) Új lakásnak preferált kistelepülésen történő építése esetén
(3)  Az adó-visszatérítési támogatás az (1) bekezdés szerinti költségekre egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. június 30-ig igényelhető.

276/2019. (XI. 21.) Korm. rendelet végső előterjesztői indokolása
Az adó-visszatérítési támogatás szabályozásának módosításával a falusi CSOK egy új intézkedéssel bővül azáltal, hogy az adó-visszatérítési támogatás kizárólag preferált kistelepülésen történő új lakás építés vagy lakás-korszerűsítés számlákkal igazolt költségeihez válik igényelhetővé legfeljebb 5 millió forint összegben. A támogatási kérelmet 2022. június 30-ig lehet benyújtani.

Kormánydöntést követően az újabb miniszteri tájékoztatás szerint a falusi CSOK-ban – a korábban említett 2031 helyett – 2486 település érintett. A támogatás ugyanis minden olyan 5000 fő alatti településen igénybe vehető lesz, ahol népességcsökkenés következett be, s nemcsak azokon a településeken, ahol a népességcsökkentés az országos átlagot meghaladó mértékű volt. A támogatást teljes mértékben kiterjesztik a tanyákra is függetlenül attól, hogy a tanya helyileg hol található.

Itt minden fontos részletet és feltételt megtudhatsz a falusi CSOK-ról.