Saját pénz nélkül lehet 61 milliós lakása-háza a fiataloknak

2024-01-19 14:49:08

Sikerév lesz 2024

2024 elején bizonyosan a babaváró sikereiről szólnak majd a tudósítások. 

Ezt önmagában garantálja, hogy az elmúlt év első hónapjaiban a 2022 decemberi hatalmas érdeklődésnek köszönhetően drasztikusan visszaesett a babaváró folyósítása - 2023 januárban az előző havi érték tizedére esett és alig 7 milliárdos volt az igénylések összege. Ennek következtében az éves növekedési ütem önmagában magas lehet. 
Önmagában támaszt ad majd a növekedésnek az, hogy a babaváróban igényelhető hitel összege 10 százalékkal 11 millió forintra nőt januártól - márpedig az igénylők több mint 95 százalékkal maximális támogatást igényel. 

Saját pénz nélkül lehet 61 milliós lakása a fiataloknak

Emellett pedig nem elhanyagolható tényező az, hogy a a családtámogatási rendszer idei feltételei szerint a babaváró összege önmagában alkalmas arra, hogy 100%-ban elegendő önerő legyen a CSOK Plusz (Megjelent a rendelet a CSOK Pluszról és az illetékmentességről) konstrukciót felhasználva első lakásukhoz jutni akaró fiatal családoknak, hiszen a feltételek szerint az első lakást vásárlóknak a konstrukció igénybevételével elegendő 10 százalék önerőt felmutatni. 

babaváró, készház

Mindez azt jelent, hogy a 11 milliós babaváró összeggel számolva a fiatalok egyetlen forint saját erő nélkül tudnak majd maximálisan 61 millió forint értékű ingatlanokat megvásárolni.

A valódi önerő nélküli 50 millió forintos, fix 3 százalékos CSOK Plusz hitelhez a 25 éves maximális futamidőt figyelembevéve elegendő lehet 700 ezer forintos nettó kereslet igazolása. Ez önmagában nem megugorhatatlan feladat a családoknak, hiszen a KSH kimutatása szerint a nettó átlagbér 389 300 forint volt 2023. októberében.
Persze, közbeszólhat, hogy a bankok saját kockázatuk csökkentésére a babavárón túl is igényt tartanak valamekkora önerőre, ám a pénzügyi szakértők szerint a verseny a családtámogatások piacán akkora lesz, hogy a fiatalok egészen biztosan találnak majd olyan pénzintézetet, amely pusztán a jövedelem alapján elfogadja a babavárót önerőként.

A feltételek alapján ugyanakkor a CSOK Plusz felvételében gondolkodó családoknak mihamarabb igényelniük kell a babavárót, hiszen a feltételek szerint az csak a folyósítást követő 90 nap után számítható be teljes összegében önerőként bármilyen a felvételéhez.

Forrás: BiztosDöntés.hu

Olvassa el itt, mi is az a készház: https://keszhazkft.hu/