Nem könnyű mostanában lépést tartani a jogalkotás tempójával
2016-07-06 11:50:10

Nem könnyű mostanában lépést tartani a jogalkotás tempójával: május 13-án lé­pett hatályba az Építési törvény módosítása, június 13-án pedig megjelentek az ehhez kapcsolódó 155/2016. és 156/2016. sz. kormányrendeletek. Sokan csak nehezen tudnak eligazodni az előírások között, az élet azonban nem állhat meg: a köztes, június 14. és 30. közötti időszakra külön szabályok vonatkoznak!

Elolvasom
A kémények építésére vonatkozó jogszabályi környezet összefoglaló
2016-06-01 11:55:03

275/2013. (VII.16.) Korm. rendelet 5. § (1) pontja szerint építési termék „építménybe akkor építhető (-k) be, ha termék teljesítményét... teljesítménynyilatkozat igazolja.”
(A teljesítmény adatok nem mások, mint az adott építési termék termékjellemzői.)
Csak a gyártó által kiállított teljesítménynyilatkozattal rendelkező kéményt szabad megvásárolni és beépíteni!

Érdemes ezt komolyan venni, mert ha esetleg kigyullad a ház, a biztosító – ha kicsit is odafigyel, és miért ne tenné – biztos, hogy nem fizet a keletkezett kárért, ha a kémény nem rendelkezik ezzel a papírral!De ha egy könnyűszerkezetes ház gyullad ki, a körültekintő és alapos biztosító ebben az esetben sem fizet, ha a fal -és födémszerkezetek NEM RENDELKEZNEK teljesítmény nyilatkozattal, hiszen ez a dokumentum itt sem nélkülözhető!

Elolvasom
EUTR – az FM új rendelete 2016. április 27-től hatályos
2016-04-27 10:30:38

Minden piaci szereplőnek, ki fa -vagy fatermékeket forgalmaz és vásárol, ki kell alakítania az EUTR rendszert, s egy bonyolult nyilvántartást kell vezetni azokról, valamint be kell jelentkeznie, nyilvántartásba kell vetetni magát az ellenző hatóságnál. A rendszerében szerepeltetnie kell a forgalmazott -vagy vásárolt termék kereskedelmi nevét, leírását, kitermelés szerinti országot, mennyiséget térfogat vagy darab szerint, a beszállító nevét, a kereskedő nevét, illetve a fa termék jogszerű forgalmazásához szükséges minden okmányt. Ez a "lánc" első szereplőjénél nem kis kihívás, egyéb piaci szereplőnél azonban jóval egyszerűbb feladat.

EUTR

Elolvasom
Energetikai jogszabályváltozások, Közel Nulla Energiaigényű Épületek 2016
2016-03-05 10:03:02

Sok egyéb mellett az épületek energetikai tanúsítási rendszere is változott 2016 év január 1. –től. Míg 2016. január 1-je előtt működő rendszer egy betűjellel jellemezte az épület vagy épületrész besorolását, addig az új rendszer két betűt használ, az előzőt duplázva (A–AA, B–BB,…). Erre annak érdekében van szükség, hogy a két eltérő rendszer és az abban kiállított tanúsítvány egymástól megkülönböztethető legyen.

Elolvasom
Azt építünk, amit akarunk? Nem számít a HÉSZ?
2015-12-18 19:12:12

A kormány által 2015. december 14. napján benyújtott, és az Országgyűlés által már másnap elfogadott törvénymódosítás jó hír az építőiparnak, hiszen az új lakások általános forgalmi adóját 5 %-ra csökkentették. A törvényjavaslat azonban az áfa mellett az Étv.-t is módosítja, ami pánikot váltott ki az építésztársadalomban. A pánik nem indokolt – a címben feltett kérdésekre a válasz: NEM, nem azt építünk, amit csak akarunk –, a jogszabályokat ezután is be kell tartani, terveket továbbra is készíteni kell, de kockázatokat rejhet magában az új szabályozás. Összefoglaltuk, hogy az Építési törvény módosításában milyen kockázatokat látunk, és milyen érdemi javaslataink vannak a korrigálására.

dr. Szász István egyéni ügyvéd az epitesjog.hu

Ezt is olvassa el!

Elolvasom
Le kell-e bontani a Bio-Ház Team KFT. által épített könnyűszerkezetes épületeket?
2015-10-23 14:50:54

Helyszíni építésfelügyeleti ellenőrzést tartott 2015. október 21. -én az illetékes Hatóság a Bio-Ház Team KFT. által ifjúsági szálláshelyek céllal épített könnyűszerkezetes épületeinél. Mind az engedélyes, mind a kiviteli tervek a KÖHE A-206/2008 számú ÉME -jére hivatkoznak, sőt a tűzvédelmi szakember által készített tűzvédelmi fejezet is ugyanezt az ÉME számot jelöli meg azzal, hogy a fal -és födémszerkezeteket annak megfelelően kell megépíteni. De van abban a tűzvédelmi fejezetben – nagyon helyesen – egy fontos jogszabályi hivatkozás is, ami sokszor elkerüli a figyelmét a tájékozatlan tervezőknek és kivitelezőknek!

könnyűszerkezetes ház, készház, ÉMI engedély, NMÉ, ETA

Elolvasom
Már a használatbavétel előtt szükséges az épület energetikai megfelelősségének igazolása
2015-10-06 14:17:40

Az energetikai tanúsítványt, már az engedélyezési, vagy a tudomásulvételi eljárás megindítása előtt be kell szereznie az építtetőnek, azaz már az engedélyezési eljárás megindítása előtt az meg kell, legyen.

Elolvasom
A minimális építőipari rezsióradíj 2490 forint
2015-09-22 17:49:24

A 2015. évi minimális építőipari rezsióradíj 2490 forint/fő, ami a következő év szeptemberéig érvényes.

Elolvasom
Lassan másfél évtizede épülnek jogszerűtlenül a hazai könnyűszerkezetes házak
2015-04-01 17:48:38

S a legnagyobb vesztes a Fogyasztó, aki tudtán és akaratán kívül olyan ház felépítésére költötte és költi fél élete jövedelmét, mely azon túlmenően, hogy kétséges minőségű, piaci értéke is alacsonyabb lehet akkor, ha mégis „normalizálódik” a környezet. Mára már elérkezett az utóbbi, hiszen egyre több ilyen családi házat akarnak első gazdái eladni, s meglepődnek, ha a vevő hitelező bankja kéri a megfelelőségi -vagy teljesítmény nyilatkozatot, annak bemutatásához kötve a hitelezést. Ilyen többnyire viszont nincs, s az üzlet nem jön létre!
A ház csak készpénzre adható el, továbbadva grátiszként az akaraton kívüli kockázatvállalást is.

Elolvasom
Szakértők a lánctartozások elkerüléséért
2014-12-05 17:43:19

Tavaly (2013) nyár óta működik a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv!
Évente mintegy 400 milliárdos veszteséget okoz az építőipari alvállalkozóknak, hogy a beruházók nem, vagy csak jelentős késedelemmel fizetik ki az elvégzett munkáért járó díjakat

Elolvasom
<< Előző    1    2    3    Következő >>