Beton és acél helyett fából kellene építenünk a városainkat, hogy elérjük a klímacélokat

2022-09-04 10:35:46

Az évszázad végéig a 2 Celsius-fokos klímacél eléréséhez szükséges kibocsátás-csökkentés 10%-át takaríthatnánk meg, ha az új városi házak beton és acél helyett fából épülnének. Ezt hívják a világban könnyűszerkezetes háznak, akár készház technológiával, akár nem (Kö.H.E.). A Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) friss tanulmánya szerint ehhez 149 millió hektárnyi új faültetvényre lenne szükség. A kutatók szerint a majdani erdők nem érintenék a jelenlegi mezőgazdasági területeket.

A Nature Communications című folyóiratban kedden közzétett tanulmány az első, amely elemzi, hogy milyen mértékű kibocsátáscsökkentést tesz lehetővé a „fából készült városokra” való nagyszabású átállás. A tanulmány eredményei szerint a világ növekvő városi lakosságának 90%-át lehetne középmagas – vagyis 4–12 emeletes – faéületekben elhelyezni 2100-ig, ezzel pedig 106 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátást előzhetnénk meg.

"A világ népességének több mint fele él jelenleg városokban, és 2100-ra ez a szám jelentősen növekedni fog. Ez azt jelenti, hogy több otthon fog épülni acélból és betonból, amelyek többsége komoly szén-dioxid-kibocsátással jár. De van egy alternatívánk. Az új városi lakosságot középmagas, fából készült épületekben is elhelyezhetjük." – mondta el Abhijeet Mishra, a tanulmány vezető szerzője
Azaz építsünk favázas könnyűszerkezetes házat készház, vagy hagyományos technológiával (Kö.H.E.)!