Beton és acél helyett fából kellene építenünk a városainkat, hogy elérjük a klímacélokat

2022-09-04 10:35:46

Az évszázad végéig a 2 Celsius-fokos klímacél eléréséhez szükséges kibocsátás-csökkentés 10%-át takaríthatnánk meg, ha az új városi házak beton és acél helyett fából épülnének. Ezt hívják a világban könnyűszerkezetes háznak, akár készház technológiával, akár nem (Kö.H.E.). A Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) friss tanulmánya szerint ehhez 149 millió hektárnyi új faültetvényre lenne szükség. A kutatók szerint a majdani erdők nem érintenék a jelenlegi mezőgazdasági területeket.

A Nature Communications című folyóiratban kedden közzétett tanulmány az első, amely elemzi, hogy milyen mértékű kibocsátáscsökkentést tesz lehetővé a „fából készült városokra” való nagyszabású átállás. A tanulmány eredményei szerint a világ növekvő városi lakosságának 90%-át lehetne középmagas – vagyis 4–12 emeletes – faéületekben elhelyezni 2100-ig, ezzel pedig 106 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátást előzhetnénk meg.

"A világ népességének több mint fele él jelenleg városokban, és 2100-ra ez a szám jelentősen növekedni fog. Ez azt jelenti, hogy több otthon fog épülni acélból és betonból, amelyek többsége komoly szén-dioxid-kibocsátással jár. De van egy alternatívánk. Az új városi lakosságot középmagas, fából készült épületekben is elhelyezhetjük." – mondta el Abhijeet Mishra, a tanulmány vezető szerzője
Azaz építsünk favázas könnyűszerkezetes házat készház, vagy hagyományos technológiával (Kö.H.E.)!

készház, könnyűszerkezetes ház
Siófok településen megépült korszerű favázas Kö.H.E. könnyűszerkezetes ház fotója

A PIK tudósai négy különböző földhasználati forgatókönyv segítségével a Magpie nyílt forráskódú globális földhasználati modellt használták a „fából készült városok” ötletéhez fűződő hatások valamint a gyakorlati megvalósíthatóság vizsgálatára. Az alap hipotézisük az volt, hogy az építőanyagok közül a fa rendelkezik a legkisebb szén-dioxid-kibocsátással, mivel a növekedése során elnyelt szén-dioxid nem kerül kibocsátásra, ha ilyen módon használják fel.

A tanulmánnyal kapcsolatban több környezetvédő szervezet ellenérzéseinek adott hangot. Egy ilyen jellegű terv végrehajtásához ugyanis, ahogy azt a tanulmányban is kifejtették, nem elegendő az ültetvényeken termelt fák felhasználása: a nem védett területeken található erdők egy részének kitermelésére is szükség lenne. Ez azonban többek közt a biodiverzitás további csökkenését vonná maga után. Ráadásul a faültetvények ökológiailag alacsonyabb értéket képviselnek, és sérülékenyebbek is. Így az egyre gyakoribb tűzvészeknek is jobban kitettek.

"A természetes, biodiverz erdők jobban ellenállnak a szárazságnak, a tüzeknek és a betegségeknek, így sokkal biztonságosabb szén-dioxid-tárolók, mint a faültetvények, amelyeket idén nyáron láttunk füstbe menni Portugáliától Kaliforniáig. A fa nagyobb szerepet játszhat az építkezésekben, de a világ faültetvényeinek megduplázása a felbecsülhetetlen értékű természet kárára egyszerűen őrültség, amikor a hús- és tejtermelés szerény mértékű csökkentése felszabadítaná a szükséges földterületeket." – mondta Sini Eräjää, a Greenpeace európai élelmiszer- és erdőkampányának vezetője

Mások azzal érvelnek, hogy az egyre gyakoribbá váló tüzek mellett olyan építőanyagokra lenne szükség, melyek kevésbé gyúlékonyak.(The Guardian)

Kö.H.E.:
Úgy tűnik, hogy a világ a könnyűszerkezetes házak felé halad technológiától függetlenül, azaz vagy készház formában, vagy helyszínen összeállított épületekkel. S ha a fenti cikket elolvassuk, levonhatjuk azt a következtetést, hogy a favázas könnyűszerkezetes –vagy készház a jövő, amely tartós, környezetbarát és könnyen megújuló építőanyag!

Tévhit, hogy könnyen ég a favázas könnyűszerkezetes épület, ez odafigyelés kérdése, mikor kialakítjuk a fal rétegrendeket!

Az akkreditált intézeteknél (Magyarországon az ÉMI Nonprofit KFT.) elvégzett vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a megfelelő elemekből összeállított favázas faltípusok 60, de akár 90 percig is ellen tudnak állni a tűznek, míg a fém a hőtől hamar kilágyul, s minden előzetes jel nélkül hirtelen összeomlik. Ezért szinte szállóige tűzoltó körökben, hogy „a favázas készházba bemegyünk oltani, a fémvázast viszont megvárjuk, míg leég”!

Az eredeti cikk megtalálható itt:
https://greendex.hu/beton-es-acel-helyett-fabol-kellene-epitenunk-a-varosainkat-hogy-elerjuk-a-klimacelokat/

www.doboka.hu

 

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!

Könnyűszerkezetes készház négyzetméter (m2) ár

Mik a könnyűszerkezetes házak és mik a készházak?