Mi is az ÉMI engedély?
2024-06-08 11:12:50

Értjük a kérdés lényegét, de nincs olyan, hogy ÉMI engedély! Laikusnak elnézhető ez a szakmaiatlanság, de szakembernek nem.
Olvassa tovább a cikket, kannintson az elolvasom gombra!

Elolvasom
NMÉ legfontosabb pontjai
2024-05-10 15:31:17

NMÉ, mit is jelent a három betű?

  • N = Nemzeti
  • M = Műszaki
  • É = Értékelés

S tulajdonképpen mi is az NMÉ?
Kattintson az "elolvasom" gombra!

 

Elolvasom
ÉMI, NMÉ engedély
2023-11-25 15:27:51
  • Ha van NMÉ vagy ETA, nem biztos, hogy van Tanúsítvány, de ha van Tanúsítvány, biztos, hogy van NMÉ vagy ETA.
  • Ha nincs Tanúsítvány, hiába van NMÉ vagy ETA, nincs Teljesítmény Nyilatkozat, azaz nem lehet épületbe beépíteni a terméket (könnyűszerkezetes falat-födémet).
  • Az NMÉ –vagy ETA önmagában semmire nem elég, az nem engedély, nem tanúsítvány, csak egy vizsgálati-értékelő dokumentum.

 

Elolvasom
ÉMI engedély, NMÉ tanúsítvány, ÉMI tanúsítvány, ÉMI minősítés
2023-10-28 11:32:56

Az NMÉ nem engedély, nem jogosít fel sem forgalmazásra sem beépítésre. Olyan, hogy ÉMI engedély, vagy ÉMI minősítés nem létezik, hiszen az ÉMI Nonprofit KFT. nem minősít, nem ad ki semmiféle engedélyt, hanem vizsgál, tanúsít és felügyel. Ha van NMÉ vagy ETA, nem biztos, hogy van Tanúsítvány, de ha van Tanúsítvány, biztos, hogy van NMÉ vagy ETA, s tanúsítvány nélkül egy NMÉ nem jogosít fel semmire.

Ha ez bonyolultnak tűnik, kattints az „elolvasom” gombra!

 

Elolvasom
NMÉ, ETA - könnyűszerkezetes épületek jogszerű létesítésének fontos keretfeltételei
2023-09-29 17:48:48

A jogszerűséghez szervezetünk szakmai álláspontja szerint szükséges egy vizsgálati dokumentáció (NMÉ –vagy ETA), valamint egy tanúsítási eljárás lefolytatása után a Termék Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány megszerzése. Nem megfeledkezve arról, hogy a gyártás folyamatos külső felügyelete nem kerülhető meg, s a Tanúsítvány fenntartásának feltételei a sikeres éves auditok!

 

Elolvasom
Könnyűszerkezetes épületek jogszerű létesítésének fontos keretfeltételei
2021-06-30 18:29:31

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mint szakhatóság szakmai álláspontja szerint a tűzállósági határérték, mint teljesítmény adat megállapításának „hiteles forrása kizárólag akkreditált laboratórium lehet”, mely szerepel az érvényben lévő TvMI –ben is. Ezt az adatot ismerni kell, s annak előállítója, gyártója által le kell igazolni a könnyűszerkezetes épületek, készházak falai-födémjei vonatkozásában is!

Elolvasom
Mi az NMÉ és mi az ETA?
2018-03-11 12:55:23

NMÉ = Nemzeti Műszaki Értékelés

Korábban, mikor még a 3/2003 –as magyar rendelet érvényben volt (2013. július 1 előtt) úgy hívták az ezt megelőző dokumentumot, hogy ÉME. A 2013. július 1. –től Magyarországon is érvényben lévő 305/2011 EU rendeletet kiegészítő 275/2013 –as magyar rendelet „vezeti be” ezt a kifejezést. A hivatkozott UNIOS rendelet ETA –nak (European Technical Assessment) nevezi, s az, az UNIO –s szabványokra hivatkozik, míg az NMÉ magyar szabványokra (MSZ). Ezért az NMÉ nem értelmezhető mondjuk Párizsban, tehát ez a dokumentum ott nem is használható semmire!

Az NMÉ nem más, mint mintadarabok vizsgálati dokumentációja, a vizsgálat eredményeit tartalmazó értékelés.
Az NMÉ nem tanúsítvány!
Aki azt mondja, hogy NMÉ tanúsítvány, vagy esetleg ÉME tanúsítvány, az biztos, hogy nem ért hozzá, sőt meglehetősen dilettáns.

könnyűszerkezetes ház, készház, NMÉ, ETA, Émi engedély

Elolvasom
Nézzük hát meg, mi is az az egyedi termék!
2017-06-17 11:14:54

Lehet –e ÉME, NMÉ –vagy ETA nélkül könnyűszerkezetes házat építeni Magyarországon?
Sok hozzá nem értő azt mondja, hogy ő egyedi terméket épít.

Nem az a baj, hogy egy ács ezt mondja, mert attól még szögelni tudhat jól, hanem az a rémisztő, ha tervező, esetleg illetékes hatósági ember is így gondolja.
Ez sajnos nem más, mint tudatlanság!
Nézzük hát meg, mi is az az egyedi termék!
 

Elolvasom
Az ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ (új ETA) dokumentumokról, Tanúsítványokról, az ÉMI KFT szerepéről a könnyűszerkezetes házak területén
2015-09-20 19:43:22

Lehet -e műszaki értékelés és Tanúsítvány nélkül törvényesen könnyűszerkezetes házat építeni Hazánkban?
54/2014. (XII.5) BM rend OTSZ 13. §. (5)
Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

Műszaki értékelés = ÉME, vagy NMÉ, esetleg ETA vagy EMÉ/új ETA bármelyike

könnyűszerkezetes ház, készház, ÉME, NMÉ, ETA, Émi engedély

Ha érdekli néhány egyszerű kérdés és válasz, kattintson az "elolvasom" gombra!

Elolvasom
ÉME vagy ETA (2013. július 01. -től NMÉ, EMÉ) megléte nem elég a könnyűszerkezetes ház építéshez!
2014-10-04 11:53:23

Annyiszor leírtuk, és annyiszor elmondtuk már, de leírjuk és elmondjuk újra meg újra. Nyilván aki nem tudja vagy nem akarja a fenti dokumentumok II. fejezet 3. pontjában foglat egyéb feltételeket teljesíteni, az ártatlan -és kerek szemekkel néz, és csodálkozik, vagy úgy tesz, mintha csodálkozna.

Mit is tehetne mást, hiszen nem mondhatja azt a Megrendelőjének, hogy kérem szépen és nem tudom leigazolni a falszerkezetek teljesítményét, tehát nem tudom teljesíteni az érvényben lévő jogszabályok előírásait. Ebből az is következik, hogy én nem vagyok jogosult felvállalni az Ön háza felépítését!

Nem, Ő megtéveszt és felvállal!

Elolvasom