Nézzük hát meg, mi is az az egyedi termék!
2017-06-17 11:14:54

Lehet –e ÉME, NMÉ –vagy ETA nélkül könnyűszerkezetes házat építeni Magyarországon?
Sok hozzá nem értő azt mondja, hogy ő egyedi terméket épít.

Nem az a baj, hogy egy ács ezt mondja, mert attól még szögelni tudhat jól, hanem az a rémisztő, ha tervező, esetleg illetékes hatósági ember is így gondolja.
Ez sajnos nem más, mint tudatlanság!
Nézzük hát meg, mi is az az egyedi termék!
 

Elolvasom
Az ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ (új ETA) dokumentumokról, Tanúsítványokról, az ÉMI KFT szerepéről a könnyűszerkezetes házak területén
2015-09-20 19:43:22

Lehet -e műszaki értékelés és Tanúsítvány nélkül törvényesen könnyűszerkezetes házat építeni Hazánkban?
54/2014. (XII.5) BM rend OTSZ 13. §. (5)
Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

Műszaki értékelés = ÉME, vagy NMÉ, esetleg ETA vagy EMÉ/új ETA bármelyike

Ha érdekli néhány egyszerű kérdés és válasz, kattintson az "elolvasom" gombra!

Elolvasom
ÉME vagy ETA (2013. július 01. -től NMÉ, EMÉ) megléte nem elég a könnyűszerkezetes ház építéshez!
2014-10-04 11:53:23

Annyiszor leírtuk, és annyiszor elmondtuk már, de leírjuk és elmondjuk újra meg újra. Nyilván aki nem tudja vagy nem akarja a fenti dokumentumok II. fejezet 3. pontjában foglat egyéb feltételeket teljesíteni, az ártatlan -és kerek szemekkel néz, és csodálkozik, vagy úgy tesz, mintha csodálkozna.

Mit is tehetne mást, hiszen nem mondhatja azt a Megrendelőjének, hogy kérem szépen és nem tudom leigazolni a falszerkezetek teljesítményét, tehát nem tudom teljesíteni az érvényben lévő jogszabályok előírásait. Ebből az is következik, hogy én nem vagyok jogosult felvállalni az Ön háza felépítését!

Nem, Ő megtéveszt és felvállal!

Elolvasom
Egyre több a telefonáló
2014-07-25 18:27:05

Egyre több olyan telefont kapok, amiben tervezők, cégek, építtetők azért keresnek, mert úgy gondolják, hogy utólag tudok nekik segíteni. A számuk növekszik, most már eljutottunk oda, hogy hetente többször is kapok ilyen telefonhívást.
Mit is szeretnének?

Elolvasom
A faházak építéséhez nem ÉME kell!
2013-02-16 17:24:32

Ezzel a kijelentésemmel elég nagy meglepetést okozok, persze a kevés hozzáértőnek nem.
Ehhez viszont látni kell és meg kell érteni azt, hogy a gyártás és kivitelezés nem ugyanaz. Meg kell érteni azt, hogy ezt a két folyamatot szét kell választani ugyanúgy, mint például egy ablak esetben, ahol a gyártás az ÉME alapján történő folyamat. Ennek lezárulása után a gyártó kiállítja a Szállítói Megfelelőségi nyilatkozatot, azaz leigazolja terméke megfelelőségét. A beépítéshez, azaz a kivitelezéshez már nem az ÉME kell, hanem a jogszerűen kiállított Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat, s a terméket (szerkezetet, berendezést) már bárki beépítheti!
A 3/2003.(I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet értelmében „építménybe építési terméket, berendezést, szerkezetet beépíteni csak annak megfelelőség-igazolása mellett lehet.”

Tehát a gyártás és kivitelezés akkor is jól elkülöníthető és jogilag elkülönülő folyamat, ha az ugyanazon a helyszínen, azaz a kivitelezés helyszínén történik.
Míg ezt nem érti meg valaki, a fenti cím tartalmát sem fogja soha megérteni!

Persze aki nem tud megfelelni a törvényeknek, az ezt nem is akarja megérteni!

Mindenkit biztatok, hogy olvassa el végre saját ÉME -je 3.1. pontját!!!

 

Elolvasom
Hogy is néz ki az ÉME előlapja, ami nem más, mint annak borítója?
2012-11-23 15:34:27

A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületéhez tartozó mikro -és kisvállalkozások a hazánkban legszélesebb körű ÉME alapján jogosultak a "faházak" szerkezeteinek megépítésére.
Az Építőipari Műszaki Engedély nyilvántartási száma: A-206/2008
Hogy is néz ki?

Elolvasom
Mi is tulajdonképpen az ÉME?
2012-11-23 09:04:23

 

ÉME = Építőipari Műszaki Engedély

Az ÉME a mintadarabok vizsgálati eredményeinek összessége, s annak összegzése. Ezeket a vizsgálatokat azoknál a beépítésre szánt termékeknél kell elvégezni, melyekre nincs nemzeti -vagy Európai Uniós szabvány, vagy a szabványoktól jelentősen eltérnek.
Hazánkban a vizsgálatok elvégzésére kijelölt akkreditált intézet az ÉMI Nonprofit KFT. Abban az esetben, ha a mintadarabon elvégzett vizsgálatok eredménye megfelelő, a termék forgalomképes.
Kissé meglepő módon a könnyűszerkezetes épületek falszerkezetei, például födém, közfal, külső fal stb. ugyanúgy építési termék, mint a tégla, cserép, vagy burkoló lap. Azzal a különbséggel, hogy nincs rá nemzeti -vagy Uniós szabvány! Ebből viszont az következik, hogy be kell vizsgáltatni a fent is megnevezett ÉMI Nonprofit KFT. -vel. S ha a vizsgálati eredmények megfelelőek, a szervezet kiállítja a vállalkozás nevére az Építőipari Műszaki Engedélyt, azaz az ÉME -t.

Ha rendelkezik a gyártó érvényes ÉME -vel (továbbá az ÉME II. fejezet 3.1. szerinti dokumentummal!), kiállíthatja a terméke mellé a szállítói megfelelőségi nyilatkozatát! S a termék így építhető be jogszerűen épületbe!

Az ÉME mindenki számára elérhető nyilvános dokumentum!
Elérhető a www.emi.hu weblapon, ahonnan bárki letöltheti és kinyomtathatja!
Az ÉME nem tanúsítvány, hanem tulajdonképpen egy egyedi szabvány!

 

Elolvasom