A faházak építéséhez nem ÉME kell!
2013-02-16 17:24:32

Ezzel a kijelentésemmel elég nagy meglepetést okozok, persze a kevés hozzáértőnek nem.
Ehhez viszont látni kell és meg kell érteni azt, hogy a gyártás és kivitelezés nem ugyanaz. Meg kell érteni azt, hogy ezt a két folyamatot szét kell választani ugyanúgy, mint például egy ablak esetben, ahol a gyártás az ÉME alapján történő folyamat. Ennek lezárulása után a gyártó kiállítja a Szállítói Megfelelőségi nyilatkozatot, azaz leigazolja terméke megfelelőségét. A beépítéshez, azaz a kivitelezéshez már nem az ÉME kell, hanem a jogszerűen kiállított Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat, s a terméket (szerkezetet, berendezést) már bárki beépítheti!
A 3/2003.(I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet értelmében „építménybe építési terméket, berendezést, szerkezetet beépíteni csak annak megfelelőség-igazolása mellett lehet.”

Tehát a gyártás és kivitelezés akkor is jól elkülöníthető és jogilag elkülönülő folyamat, ha az ugyanazon a helyszínen, azaz a kivitelezés helyszínén történik.
Míg ezt nem érti meg valaki, a fenti cím tartalmát sem fogja soha megérteni!

Persze aki nem tud megfelelni a törvényeknek, az ezt nem is akarja megérteni!

Mindenkit biztatok, hogy olvassa el végre saját ÉME -je 3.1. pontját!!!

 

Elolvasom
Mi is tulajdonképpen az ÉME?
2012-11-23 09:04:23

 

ÉME = Építőipari Műszaki Engedély

Az ÉME a mintadarabok vizsgálati eredményeinek összessége, s annak összegzése. Ezeket a vizsgálatokat azoknál a beépítésre szánt termékeknél kell elvégezni, melyekre nincs nemzeti -vagy Európai Uniós szabvány, vagy a szabványoktól jelentősen eltérnek.
Hazánkban a vizsgálatok elvégzésére kijelölt akkreditált intézet az ÉMI Nonprofit KFT. Abban az esetben, ha a mintadarabon elvégzett vizsgálatok eredménye megfelelő, a termék forgalomképes.
Kissé meglepő módon a könnyűszerkezetes épületek falszerkezetei, például födém, közfal, külső fal stb. ugyanúgy építési termék, mint a tégla, cserép, vagy burkoló lap. Azzal a különbséggel, hogy nincs rá nemzeti -vagy Uniós szabvány! Ebből viszont az következik, hogy be kell vizsgáltatni a fent is megnevezett ÉMI Nonprofit KFT. -vel. S ha a vizsgálati eredmények megfelelőek, a szervezet kiállítja a vállalkozás nevére az Építőipari Műszaki Engedélyt, azaz az ÉME -t.

Ha rendelkezik a gyártó érvényes ÉME -vel (továbbá az ÉME II. fejezet 3.1. szerinti dokumentummal!), kiállíthatja a terméke mellé a szállítói megfelelőségi nyilatkozatát! S a termék így építhető be jogszerűen épületbe!

Az ÉME mindenki számára elérhető nyilvános dokumentum!
Elérhető a www.emi.hu weblapon, ahonnan bárki letöltheti és kinyomtathatja!
Az ÉME nem tanúsítvány, hanem tulajdonképpen egy egyedi szabvány!

 

Elolvasom