Könnyűszerkezetes épületek, készházak létesítésének engedélyei

2023-02-10 17:40:25

Az ÉMI Nonprofit Kft.-hez -és hozzánk, a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületéhez (Kö.H.E.) is számtalan megkeresés érkezik építtetői, tervezői -és kivitelezői oldalról, amelyben a könnyűszerkezetes épületek szükséges „engedélyei” felől érdeklődnek. Az alábbi rövid, egyszerű összeállítás segít eligazodni a vonatkozó tudnivalók között.

A könnyűszerkezetes épületek, készházak létrehozásának Magyarországon alapvetően két módja van:

  1. az első, amikor előre kitalált és bevizsgált rétegrendű fal- és födémszerkezeteket tartalmazó építési készletből jön létre a könnyűszerkezetes épület, ezért  műszaki előírás készítése szükséges, amely ezen készletek esetén Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) vagy Európai Műszaki Értékelés (ETA) lehet, illetve szükséges még a gyártásellenőrzés megfelelőségét igazoló Teljesítményállandósági tanúsítvány. Ezen dokumentumok birtokában állíthat ki a gyártó Teljesítménynyilatkozatot (275/2013. (VII.16.) 5.§.). A gyártás (a fal-, illetve födémszerkezetek létrehozása) a kivitelezési helyszínen is értelmezhető! Az ÉMI Megfelelőségértékelő Központja – a gyártó megbízásából – NMÉ, ETA és a hozzájuk tartozó Teljesítményállandósági tanúsítvány kiadásával foglalkozik.
     
  2. a második, amikor az egyes alapanyagokból a könnyűszerkezetes épület kivitelezése során építményszerkezet készül, ekkor a 275/2013. (VII.16.) 3.§-ának (4) pontja a mérvadó, vagyis a tervező kell, hogy igazolja a követelményeknek való megfelelést az adott szakág előírásai szerint. (pl. tűzvédelmi szempontból az „építményszerkezet tűzvédelmi jellemzőit a tűz elleni védekezésről, műszaki mentésről és a tűzoltóságokról szóló 1996. évi XXXI. törvény alapján kell igazolni”, az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 13.§ (4) bekezdése szerint.)

(A Kö.H.E. álláspontja szerint a a fallakra födémekre vonatkozó tűzállósági határértékek megállapítása vonatkozásában nem szerencsés figyelmen kívül hagyni a szakhatóság, azaz az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai álláspontját, melyet – az OTSZ változás miatt – rögzített az érvényben lévő TvMI –ben is, miszerint a tűzállósági határérték, mint teljesítmény adat megállapításának „hiteles forrása kizárólag akkreditált laboratórium lehet”.)

Az újonnan építkezőknek első körben a tervezővel, a felelős műszaki vezetővel, valamint a műszaki ellenőrrel kell egyeztetniük az adott esetre vonatkozóan szükséges dokumentációk megléte felől, hisz a fenti kiemelésekből látszik, hogy ezek megléte, érvényessége, ellenőrzése elsősorban nem építtetői feladatok!

Fontos tudni, hogy a bank a hitel valamint a CSOK folyósításának feltételéül szabhatja azt, hogy a könnyűszerkezetes épület a fenti első bekezdésben leírt módon, előre bevizsgált építési készletből jöjjön létre. Ezt érdemes előre tisztázni.
FONTOS értelmezni, hogy a műszaki előírás (NMÉ vagy ETA)  és tanúsítvány készítése/kiadása  egy konkrét épületre és magánszemély saját részére nem értelmezhető!

Az anyag megtlálható itt: https://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/7DLU7F.html

Ezt is olvassa el: ÉMI engedély, NMÉ tanúsítvány, ÉMI tanúsítvány, ÉMI minősítés

könnyűszerkezetes ház, készház, Émi engedély, NMÉ, ETA

Rakd össze magad saját ÉMI engedélyes készházadat!

Könnyűszerkezetes készház négyzetméter (m2) ár

Mik a könnyűszerkezetes házak és mik a készházak?