ÉMI, NMÉ engedély

2023-11-25 15:27:51

ÉMI, NMÉ engedély

Ezt kéri a bank, ha könnyűszerkezetes ház építésére hitelt akarunk felvenni. Talán egyszer eljön az idő, hogy megtanulják ők is, ilyen dokumentum nincs, nem létezik. Persze értjük a szándékot, csak a hozzá nem értést nem értjük!

Tisztelt Bank!

Ne ezt kérje, hanem esetleg érvényes Termék Teljesítmény Állandósági tanúsítványt, s az utolsó hitelrész folyósítása előtt a könnyűszerkezetes falakra-födémekre vonatkozó Teljesítmény Nyilatkozatot. Ennek az az oka, hogy az építésügyi jogszabályok az utóbbit írják elő, s a könnyűszerkezetes épületek tekintetében az NMÉ –vagy ETA és az előbbi Tanúsítvány megléte a Teljesítmény Nyilatkozat jogszerű kiállításának törvényes feltétele, azaz az oda vezető út két fontos állomása.

Mi a teljesítmény nyilatkozat?

Mert legyen erős mindenki: a bevizsgált építési készletek építési termékek, mint egy tégla. S a jogszabályok építési termék vonatkozásában a Teljesítmény Nyilatkozat kiállítását írják elő, akkor is, ha az nem üzemben hanem a kivitelezés helyszínén készül!

NMÉ, ETA - könnyűszerkezetes épületek jogszerű létesítésének fontos keretfeltételei

NMÉ = Nemzeti Műszaki Értékelés

ETA = European Technical Assessment (Európai Műszaki Értékelés)

Ezen dokumentumok megléte az első lépés a jogszabályok által előírt Teljesítmény Nyilatkozat kiállításának feltételei megteremtéséhez.

ÉMI engedély, NMÉ tanúsítvány, ÉMI tanúsítvány, ÉMI minősítés

  • Ha van NMÉ vagy ETA, nem biztos, hogy van Tanúsítvány, de ha van Tanúsítvány, biztos, hogy van NMÉ vagy ETA.
  • Ha nincs Tanúsítvány, hiába van NMÉ vagy ETA, nincs Teljesítmény Nyilatkozat, azaz nem lehet épületbe beépíteni a terméket (könnyűszerkezetes falat-födémet).
  • Az NMÉ –vagy ETA önmagában semmire nem elég, az nem engedély, nem tanúsítvány, csak egy vizsgálati-értékelő dokumentum.

Van egy alternatív javaslatunk is:

Ha a kivitelező nem rendelkezik a fenti dokumentumokkal (NMÉ -vagy ETA és Tanúsítvány), kérjen be a Tisztelt Bank egy tűzvédelmi szakértői anyagot, melyben – ha a szakértő elég bátor – leigazolja, hogy az adott épület falai-födémei tűzállósági határértéke és a tűzvédelmi osztályba sorolása megfelel az adott épületre vonatkozó követelményeknek.

Szívesen segítünk bárkinek a fentiek értelmezésében!

Térj vissza az előző cikkhez: Ki építhet készházat?

  

NMÉ, ÉMI engedély
Tűzállósági határérték vizsgálat ÉMI Nonprofit KFT.