Mi az NMÉ?
2018-03-11 12:55:23

NMÉ = Nemzeti Műszaki Értékelés

Korábban, mikor még a 3/2003 –as magyar rendelet érvényben volt (2013. július 1 előtt) úgy hívták az ezt megelőző dokumentumot, hogy ÉME. A 2013. július 1. –től Magyarországon is érvényben lévő 305/2011 EU rendeletet kiegészítő 275/2013 –as magyar rendelet „vezeti be” ezt a kifejezést. A hivatkozott UNIOS rendelet ETA –nak (European Technical Assessment) nevezi, s az, az UNIO –s szabványokra hivatkozik, míg az NMÉ magyar szabványokra (MSZ). Ezért az NMÉ nem értelmezhető mondjuk Párizsban, tehát ez a dokumentum ott nem is használható semmire!

Az NMÉ nem más, mint mintadarabok vizsgálati dokumentációja, a vizsgálat eredményeit tartalmazó értékelés.
Az NMÉ nem tanúsítvány!
Aki azt mondja, hogy NMÉ tanúsítvány, vagy esetleg ÉME tanúsítvány, az biztos, hogy nem ért hozzá, sőt meglehetősen dilettáns.

Elolvasom
Nézzük hát meg, mi is az az egyedi termék!
2017-06-17 11:14:54

Lehet –e ÉME, NMÉ –vagy ETA nélkül könnyűszerkezetes házat építeni Magyarországon?
Sok hozzá nem értő azt mondja, hogy ő egyedi terméket épít.

Nem az a baj, hogy egy ács ezt mondja, mert attól még szögelni tudhat jól, hanem az a rémisztő, ha tervező, esetleg illetékes hatósági ember is így gondolja.
Ez sajnos nem más, mint tudatlanság!
Nézzük hát meg, mi is az az egyedi termék!
 

Elolvasom
Az ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ (új ETA) dokumentumokról, Tanúsítványokról, az ÉMI KFT szerepéről a könnyűszerkezetes házak területén
2015-09-20 19:43:22

Lehet -e műszaki értékelés és Tanúsítvány nélkül törvényesen könnyűszerkezetes házat építeni Hazánkban?
54/2014. (XII.5) BM rend OTSZ 13. §. (5)
Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

Műszaki értékelés = ÉME, vagy NMÉ, esetleg ETA vagy EMÉ/új ETA bármelyike

Ha érdekli néhány egyszerű kérdés és válasz, kattintson az "elolvasom" gombra!

Elolvasom
ÉME vagy ETA (2013. július 01. -től NMÉ, EMÉ) megléte nem elég a könnyűszerkezetes ház építéshez!
2014-10-04 11:53:23

Annyiszor leírtuk, és annyiszor elmondtuk már, de leírjuk és elmondjuk újra meg újra. Nyilván aki nem tudja vagy nem akarja a fenti dokumentumok II. fejezet 3. pontjában foglat egyéb feltételeket teljesíteni, az ártatlan -és kerek szemekkel néz, és csodálkozik, vagy úgy tesz, mintha csodálkozna.

Mit is tehetne mást, hiszen nem mondhatja azt a Megrendelőjének, hogy kérem szépen és nem tudom leigazolni a falszerkezetek teljesítményét, tehát nem tudom teljesíteni az érvényben lévő jogszabályok előírásait. Ebből az is következik, hogy én nem vagyok jogosult felvállalni az Ön háza felépítését!

Nem, Ő megtéveszt és felvállal!

Elolvasom
Egyre több a telefonáló
2014-07-25 18:27:05

Egyre több olyan telefont kapok, amiben tervezők, cégek, építtetők azért keresnek, mert úgy gondolják, hogy utólag tudok nekik segíteni. A számuk növekszik, most már eljutottunk oda, hogy hetente többször is kapok ilyen telefonhívást.
Mit is szeretnének?

Elolvasom
A faházak építéséhez nem ÉME kell!
2013-02-16 17:24:32

Ezzel a kijelentésemmel elég nagy meglepetést okozok, persze a kevés hozzáértőnek nem.
Ehhez viszont látni kell és meg kell érteni azt, hogy a gyártás és kivitelezés nem ugyanaz. Meg kell érteni azt, hogy ezt a két folyamatot szét kell választani ugyanúgy, mint például egy ablak esetben, ahol a gyártás az ÉME alapján történő folyamat. Ennek lezárulása után a gyártó kiállítja a Szállítói Megfelelőségi nyilatkozatot, azaz leigazolja terméke megfelelőségét. A beépítéshez, azaz a kivitelezéshez már nem az ÉME kell, hanem a jogszerűen kiállított Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat, s a terméket (szerkezetet, berendezést) már bárki beépítheti!
A 3/2003.(I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet értelmében „építménybe építési terméket, berendezést, szerkezetet beépíteni csak annak megfelelőség-igazolása mellett lehet.”

Tehát a gyártás és kivitelezés akkor is jól elkülöníthető és jogilag elkülönülő folyamat, ha az ugyanazon a helyszínen, azaz a kivitelezés helyszínén történik.
Míg ezt nem érti meg valaki, a fenti cím tartalmát sem fogja soha megérteni!

Persze aki nem tud megfelelni a törvényeknek, az ezt nem is akarja megérteni!

Mindenkit biztatok, hogy olvassa el végre saját ÉME -je 3.1. pontját!!!

 

Elolvasom
Hogy is néz ki az ÉME előlapja, ami nem más, mint annak borítója?
2012-11-23 15:34:27

A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesületéhez tartozó mikro -és kisvállalkozások a hazánkban legszélesebb körű ÉME alapján jogosultak a "faházak" szerkezeteinek megépítésére.
Az Építőipari Műszaki Engedély nyilvántartási száma: A-206/2008
Hogy is néz ki?

Elolvasom
Mi is tulajdonképpen az ÉME?
2012-11-23 09:04:23

 

ÉME = Építőipari Műszaki Engedély

Az ÉME a mintadarabok vizsgálati eredményeinek összessége, s annak összegzése. Ezeket a vizsgálatokat azoknál a beépítésre szánt termékeknél kell elvégezni, melyekre nincs nemzeti -vagy Európai Uniós szabvány, vagy a szabványoktól jelentősen eltérnek.
Hazánkban a vizsgálatok elvégzésére kijelölt akkreditált intézet az ÉMI Nonprofit KFT. Abban az esetben, ha a mintadarabon elvégzett vizsgálatok eredménye megfelelő, a termék forgalomképes.
Kissé meglepő módon a könnyűszerkezetes épületek falszerkezetei, például födém, közfal, külső fal stb. ugyanúgy építési termék, mint a tégla, cserép, vagy burkoló lap. Azzal a különbséggel, hogy nincs rá nemzeti -vagy Uniós szabvány! Ebből viszont az következik, hogy be kell vizsgáltatni a fent is megnevezett ÉMI Nonprofit KFT. -vel. S ha a vizsgálati eredmények megfelelőek, a szervezet kiállítja a vállalkozás nevére az Építőipari Műszaki Engedélyt, azaz az ÉME -t.

Ha rendelkezik a gyártó érvényes ÉME -vel (továbbá az ÉME II. fejezet 3.1. szerinti dokumentummal!), kiállíthatja a terméke mellé a szállítói megfelelőségi nyilatkozatát! S a termék így építhető be jogszerűen épületbe!

Az ÉME mindenki számára elérhető nyilvános dokumentum!
Elérhető a www.emi.hu weblapon, ahonnan bárki letöltheti és kinyomtathatja!
Az ÉME nem tanúsítvány, hanem tulajdonképpen egy egyedi szabvány!

 

Elolvasom